Bloggportalen statistik

lördag 7 december 2019

En annan värld

Tider förändras, samhället förändras och människan med dem. Ibland sker förändringar till det bättre och ibland till det sämre. Jag har många gånger tänkt att det på sitt sätt är ganska tragiskt att man inte föds med den visdom och kunskap man har vid sjuttiofem. Men så är det inte, jag kan höra min far säga ”Lyssna på en gammal man som har erfarenhet”. För en tjugoårig man var det ord som passera öronen utan direkt märkbar effekt just då. Det är nog så att var generation måste göra sina egna erfarenheter på gott och på ont. Begå sina egna misstag och ta lärdom av dem.
Jag som så många andra funderar över samhället och den utveckling vi fått. En accelererande våldsspiral som politiker tjabbar om till leda, trots att ingen av dem har svaret. Ett problem som tilläts gro under årtionden när integration inte fanns på agendan.
När jag växte upp på fyrtio- och femtiotalet var mord något sensationellt och mycket sällsynt. Det mest uppmärksammade fallet var förmodligen Tore Hedin under femtiotalets början, en massmördare som tog livet av tio personer. Ett annat fall var Olle Möller som dömdes för två mord. Det inträffade kanske något mer som jag inte erinrar mig, men den typen av våldsbrott var sällsynta.
Idag är mord praktiskt taget dagliga händelser, likaså sprängningar och allvarliga misshandelsfall. Våld förekommer ideligen ofta i samband med rån på skolor, gator och torg. Gamla rånas, ungdomar rånas, ingen kan egentligen vara helt säker på att inte utsättas. 
Demokratin och rättssamhället uppehölls av moral och pliktkänsla under långa tider. Docenten Per Olof Ekelöv har sagt vid ett tillfälle ”Folkets moral skall vara främsta grundvalen för rättssamhällets bestånd” och han fortsätter ”Moralen skapas genom fostran i detta ords vidaste bemärkelse och lagen är ett uttryck för hela samhällets vilja”.
När det gått så här långt att moral och pliktkänsla i många fall är ett bortglömt begrepp, så kanske lagen får vässas och i snabbare takt anpassas till dagens verklighet.
Det är inte utan att känna en viss sorg, när man som betraktare tar del av nyhetsflödet. Allt är inte gängrelaterat, ringarna sprider sig som på vattnet och även helt vanliga medborgare med moral och pliktkänsla drabbas.

Ó  Nils Mohlin 19-12-07



foto: Fredrik Ekblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar