Bloggportalen statistik

onsdag 18 december 2019

Barnförbjudet

Jag var inne på det där med film och då kommer jag att tänka på när jag som grabb gick på matiné. 
På Drottningtorget i Malmö låg biografen Grand och varje söndag klockan 13 och 15 visades veckans matinéfilm i början på femtiotalet. 75 öre kostade det och naggade veckopengen på två kronor rejält.
Stående repertoar var Hopalong Cassidy som handlade om en västernhjälte inspelade på trettio och fyrtiotalet. Dessa filmer varvades med Helan och Halvan. 
När dessa rullar var uppslitna började nya västernhjältar dyka upp. Självklart John Wayne, James Stewart, Glenn Ford, Richard Widmark och några till, vilka alla tillförde något nytt. Vi grabbar hade fått nya idoler och ”hands up” blev nästan som ett tilltal.
Vi blev äldre och de barnförbjudna filmerna började locka i 12, 13 årsåldern. För två kronor kunde man sitta längst fram och njuta den förbjudna världen.
Två kronor var hela veckopengen, men jag hade börjat tjäna pengar som springschas och hade lite andra inkomstkällor. Jag sålde tombuteljer på systembolaget och tidningspapper som vi grabbar lastade på handlarens paketcykel och trampade ut till frihamnen med. Med ens kände vi oss ganska förmögna och kunde se många barnförbjudna filmer. Ibland blev vi utslängda när vår ålder ifrågasattes, men i de flesta fall kunde vi avnjuta en stor mängd krigsfilmer. Just krigsfilmer massproducerades i spåren av andra världskriget.
Farsan frågade när man kom hem.
”Har ni varit på bio grabbar, vad såg ni?”
”Åsa Nisse!”

Önskar er en härlig fortsättning på veckan och Assistenten viftar en hälsning med svansen.

Ó  Nils Mohlin 19-12-18










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar