Bloggportalen statistik

måndag 23 december 2019

2019 ungefär som alla andra år

Vi har snart kommit till den tidpunkt då det är dags för media att sammanfatta det gångna året.
Krönikor över politiska tillkortakommanden och fadäser, kan faktiskt inte erinra mig att något motsatt inträffat.
Skjutningar och sprängningar.
Presidentval i USA 2020 och Donald Trump mot lika ålderstigna demokrater.
Det kan knappast bli värre, så bättre en snart åttiårig demokrat, än den förolämpning mot världen som sitter i Vita huset nu.
Vladimir Putin som har suttit vid makten i ett kvarts sekel, när hans ämbetsperiod är över 2024, har vi vant oss vid. Även om han har passerat sjuttio när det är dags för val, så lär han hitta på ett eller annat sätt att hålla sig kvar vid makten.
Kvinnor som utsatts för sexuellt ofredande av kända och okända och vi fick lära oss att det finns något som heter Vikingasjukan.
Långvarig turbulens i akademin, en kulturprofil med starka band skakar galler, en del lämnade sina stolar. Det hela rundades av med att en ny nobelkommitté utsåg Slobodan Milosevics kompis Peter Handke till en av litteraturpristagarna. Ett klavertramp, omtvistat och oklokt. Summeringen av ärevördig akademi blev som sur smak i munnen. 
En gick med flaggan i topp Sara Danius, som tyvärr gick bort allt för tidigt.
Greta läxade upp världens ledare. Vad finns att tillägga?
Naturkatastrofer och mycket annat elände.
Något positivt? Jo Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fick nobels fredspris för att ha varit den drivande parten i det historiska fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea. En mycket glädjande nyhet och jag tänker på min käre vän Melles, som var från Eritrea och tyvärr och till stor sorg rycktes bort i september blott 59 år gammal.

Ó  Nils Mohlin 19-12-23





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar