Bloggportalen statistik

måndag 5 februari 2018

Förbaskade småmynt / en repris


En Euro är det väl inga problem med, men på en euro går det 100 cent. Okej två 50 cent mynt är en euro, men sedan kommer alla jäkla småmynt, en cent, två cent, fem cent, tio cent och 20 cent. ”Betala med kort” säger någon och det gör vi också i stor utsträckning. Nu finns det undantag, vissa vägtullar, marknader och en del affärer.

Sparar man på alla de där förargliga mynten, så har i vart fall jag gällivarehäng på brallorna efter ett par dagar. Viss av lärdomen lägger vi numera småmynt i en skål. När skålen var full skickade vi svärfar med dryga kilot småmynt till handlaren. ”Dom behöver växel” sa min älskade fru. Tålmodig kassörska räknade mynt och köande infödda spanjorer bidrog hjälpsamt, missnöjda turister svor frustrerat på respektive språk. Efter lång räkne procedur tog svärfar sin bolsa, lyfter på sombreron, tackade alla hjälpsamma spanjorer, skänkte ett leende åt ilsket högröda mellaneuropéer och gick hem till oss med bröd, ost och vad det nu var.

En annan episod med småmynt berättade vår spanske vän Silvestre om. Han och några vänner blev bjudna på restaurang av en bekant. När det var dags att betala tog bekantingen fram en bärkasse med småmynt, som på grund av tyngden var placerad i ytterligare två, tre kassar. Snart var all personal och alla gäster involverade i att räkna 15 kg småmynt. I slutändan visade det sig att mynten inte räckte, så generös bekant fick lägga till en sedel och fick småmynt i växel, som blev till dricks.

När vi körde tillbaka till Sverige iordningställde jag två påsar med småmynt till de första vägtullarna när man kör in i Valenciaregionen. Trots Gracielas protester, lämnade jag fram påsarna till tullvakten som tittade på innehållet, med kravet kravet att jag fick tömma ut mynten på den lilla disken. Efter idogt räknande lyftes vägbommen och vi kunde köra vidare mot Sverige.

© Nils Mohlin 2016

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar