Bloggportalen statistik

tisdag 19 november 2019

Lallatjo!

Barnbarn är en outtömlig källa för en skribent


Lallatjo


Graciela och jag har många barnbarn, tolv stycken för att vara exakt. De har alla bjudit på minnesvärda och roliga episoder. 
Den som för tillfället utmärker sig mest är en knappt tvåårig flicka som heter Isabell. För mig är hon Lallatjo och inget annat, det är nämligen hennes benämning på ketchup. Lallatjo vill ha mycket Lallatjo på sin mat.

Hon har sex syskon i åldrarna några månader upp till tretton år och då får man se till att bevaka sina intressen och ta plats. Ta plats har hon lärt sig göra med en energi som imponerar håller hon sig framme oftast först i skaran.
Lallatjo är mycket avancerad och oftast den som är först vaken på morgonen. 

Näst äldste brodern 12 år tycker om att sova på morgonen, dessutom är han som många andra barn i den åldern mörkrädd. Klockan fem smyger Lallatjo in och sätter sig i ett skåp och efter en stund säger hon hej Elias. Elias störtar skrämd upp med nyligen firat Hallowen i minnet, för att upplysa alla om att det där med mörker och spöken visst då är sant. Han har en sådan varelse i skåpet på sitt rum.

Pappa väcker hon med en smäll på nosen om han inte ser till att komma upp direkt.
Lallatjo är mycket snäll, härom morgonen när alla sov bredde hon smörgåsar åt tre hundar, skulle ta fram äggen till de andra i huset. Men det hände en liten olycka och i bara farten så råkade kanelen komma ut på golvet.
Hon brukar också hjälpa mamma att packa upp varukassar och det gick bra ända tills ett stort paket ägg blev äggröra åt nio personer.

Mig kallar hon för Faffa, även om jag inte är hennes farfar. De var hemma hos oss i lördags för att lämna två äldre systrar, som skulle sova över hos oss. Pappa sa till de övriga nu skall vi köra hem. ”Ta med Faffa!” sa Lallatjo. Ett rimligt byte tyckte Lallatjo, lämna två äldre syskon och ta med Faffa istället. När pappa sa ”Nej Faffa kan vi inte ta med”, satte den lilla ögonen i sin pappa, vände på klacken och smällde igen dörren.
Lallatjo har tagit intryck och tycker om att måla bilder i synnerhet på väggar. Men den konstnärliga ådran har kommit på skam, föräldrarna uppskattade inte målad konst direkt på väggarna.

Lallatjo är smart och vet precis hur hon skall hantera mig, ja även resten av sin omgivning för att nå sina mål. Hon besitter en oändlig massa charm och vet att nyttja den.

Assistenten och Lallatjo är bästa kompisar och Don Felipe lånar glatt ut sina saker. Viss respekt har han ändå för Lallatjo, när hon var mindre tog hon tag i hans skägg och skakade om honom. Men det har hon slutat med och assistentens favoritplats är intill Lallatjo och i synnerhet när vi äter för något hamnar alltid på golvet. Om det inte gör det så ser Lallatjo till så att Don Felipe får sina godbitar.

Önskar er en härlig afton

Ó  Nils Mohlin 19-11-19




Lallatjo och mormor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar