Bloggportalen statistik

fredag 8 november 2019

Det kan vara enkelt också!

Igår berättade jag om att vi fått nytt kylskåp till huset i Kivik.
Vi har varit med om samma sak i vårt hus i Los Alcázares. Skillnaden är ytterst märkbar.
Det var en vacker dag i maj för fyra år sedan och vårt kylskåp gick sönder. Kylskåp till hör livets nödvändigheter i synnerhet om man bor i Spanien.
Graciela och jag åkte ner till centrala Los Alcázares och besökte ett stort företag som specialiserat sig på just kylskåp, aircondition och fläktar. En vänlig herre tog emot oss och samtalet fördes naturligtvis på Gracielas modersmål spanska. Spanjorer pratar fort, men trots allt lyckades jag förstå ett och annat och nickade medhållande. Vi bestämde oss ganska snabbt för en stor och rejäl kombinerad kyl och frys, betalade ungefär hälften av vad motsvarande skulle kosta i Sverige. Vanda vid svenska förhållanden undrade vi försiktigt när den kunde levereras. 
”Vi kommer i eftermiddag efter siestan!”
Klockan 18 bromsade en bil in utanför vår port. Två mycket trevliga killar hoppade ur och undrade om de skulle ta med den gamla.
”Ja tack!”
Sa min fru och killarna bar först ut det gamla, tog av emballaget på det nya, bar in och kopplade det. Sedan undrade de om det var något annat de kunde hjälpa till med. Graciela svarade snabbt att ytterbelysningen fungera inte riktigt bra och att det kanske behövdes ny kylvätska på vår kylanläggning. Killarna fixade det här under glatt samspråk och en timme senare när de skulle köra därifrån undrade jag vad jag var skyldig. De hade ju burit in och kopplat det nya kylskåpet, tagit med sig det gamla och dessutom hjälpt oss med ytterbelysning och kylvätska.
”Det kostar inget, det är service!”
Graciela och jag tittade på varandra och jag gav killarna vars 20 euro, tog i hand och tackade dem för suverän service.

Nog känns det som Sverige har ett och annat att lära. Det har funnits servicetänk även här men det verkar som väldigt många år sedan. Vi kanske skall lära oss att hålla siesta och tänka som spanjorerna. Inte så mycket prestige, bjuda på oss själva och ta dagen lite som den kommer. Vara mer hjälpsamma och tillmötesgående i vårt förhållningsätt.

Tack för mig och jag önskar er en underbar weekend

Ó  Nils Mohlin 19-11-09





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar