Bloggportalen statistik

söndag 28 februari 2016

Trollbröder går i kyrkan


”Vad gör folk i det där konstiga huset med ett torn på” frågade Järlåsatrollet lite fundersamt. ”Det är en kyrka och dit går folk när dom vill lyssna på Guds ord.” ”Vem är Gud?” ”Det får du fråga prästen om, för jag har ingen vettig förklaring.” ”Prästen vad gör han?” ”Han talar för Gud.” ”Jaså kan inte Gud snacka själv då?” Du får prata med prästen, för jag kan inte reda ut vad han säger, mycket hämtar han förmodligen från bibeln och kryddar det med lite visdomsord. Men man måste nog vara troende om man skall ta bibeln på fullt allvar.” Järlåsatrollet nickade instämmande och sa ”jag provade att läsa den, men kom bara till hälften sen somnade jag. När kan man gå till kyrkan?” ”Det är ju söndag så kila du dit och lyssna när dom ringer i klockorna, men skräm inte slaget på de fåtal besökare som finns där.”

Så kom det sig att Järlåsatrollet och Bror Klumpeduns gick på söndagens högmässa i Järlåsa. Järlåsatrollet Carl Gustav slog sig ner på en av kyrkbänkarna Bror Klumpeduns satte sig på golvet då han absolut inte fick plats i de gamla slitna bänkarna. En ganska ung präst fick omedelbart syn de nykomna besökarna och gick fram för att hälsa dem välkomna till kyrkan. Men drog tveksamt tillbaka sin hand när Bror Klumpeduns sträckte fram sin, stor som ett ordinärt dasslock. Så den påtagligt nervöse unge prästen nöjde sig med en bugning åt de nya kyrkbesökarna.

Fruarna Svensson, Karlsson och Jönsson och de två gubbarna båda med namnen Jönsson, kände väl till trollen som så generöst bjudit dem på mat vid några tillfällen. Och herr Järlåsatrollet kom ganska så regelbundet till hemmet och underhöll de gamla med sina trollhistorier. Svensson, Karlsson, Jönsson, Jönsson och Jönsson var liksom själva ryggraden i församlingen och i sanningens namn de enda som besökte högmässorna. Trots sina höga åldrar tog de sig lojalt till kyrkan, själasörjaren vårdade dem noga och avlade trogna besök på äldreboendet.

Det hela började med att Järlåsatrollet frågade varför han klättrade upp i predikstolen när han istället skulle kunna sätta sig på en bänk och prata med sina åhörare. Prästen följde trollet uppmaning och tog en stol och satte sig framför de sju kyrkbesökarna. Så mycket till högmässa blev det inte, då Järlåsatrollet ideligen avbröt med frågor, näst intill omöjliga att lämna trovärdiga svar på.

Efter den söndagen började prästen att grubbla och ifrågasätta sitt kall och blev med tiden ICA handlare. Trollen besökte inte kyrkan fler gånger. Svensson, Karlsson, Jönsson, Jönsson och Jönsson anslöt sig till bingon istället som så lägligt inföll på samma tidpunkt som högmässorna. På bingon kunde de vinna för de gjorde de minsann aldrig i kyrkan, där skulle de förargligt nog lägga kollekt. En av gubbarna Jönsson hade börjat lägga byxknappar, då han ansåg sig behöva sina pengar bättre. Byxknapparna donerades efter ett antal år till kyrkans syförening, som sålde dem på loppis för tjugofem kronor, till gubben Jönssons stora förtret.

© Nils Mohlin 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar