Bloggportalen statistik

måndag 29 februari 2016

Järlåsatrollet gymnastiserar


Järlåsatrollet hade vid nyår avlagt nyårslöften, inget som kanske berörde honom själv så värst mycket. Nej snarare Bror Klumpeduns, som under Järlåsatrollets ledning skulle gymnastisera bort sisådär en sextio, sjuttio kilo. Bror Klumpeduns var inte speciellt intresserad av lillebrors nyårslöften och menade att hans extrakilon bara gav pondus och karaktär åt hans sofistikerade utseende. Något som Järlåsatrollet viftade bort med en fnysning, ”du blir bara klumpigare för var dag som går. Välter det mesta, springer på träd och berghällar och inte att förglömma dina nysningar.” Bror Klumpeduns såg verkligen trumpen ut när Järlåsatrollet öste förmaningar över honom. Klumpeduns reste sig i protest och drog samtidigt in den gigantiska magen, så att han näst intill såg atletisk ut. Klumpeduns vände på huvudet och log sitt bredaste trollsmil mot mig. Men samtidigt som han släppte ut magen stod han framför en riktigt stor ek, som rycktes ur marken och sopade med sig ett tiotal andra träd. Alltsammans låg ett trettiotal meter bort som ett gigantiskt plockepinnspel. En förlägen Klumpeduns vände sig om för att kolla lillbrorsans reaktion. Järlåsatrollet var ordentligt röd, flera nyanser mörkare än den faluröda svanstofsen, medan han hytte med fingret och sammanbitet väste. ”Om en timme börjar vi med språngmarsch!”

Språngmarschen var ingen bra ide, för marken vibrerade så att fönsterrutor sprack och skorstensstockar satte sig lite här och där. Till och med ett och annat hus åkte på sniskan. Språngmarscherna blev indragna och gymnastikpassen påbörjades. En protesterande Klumpeduns fick göra tusen situps och därefter lika många armhävningar, allt medan Järlåsatrollet satt i sin gamla solstol. Dirigerande det hela, ett, två, ett, två, ett, två och så ta i lite, samtidigt smuttande på sin grankottsoppa. Det hela avslutades med lite balansakter. Järlåsatrollet hoppade upp på Bror Klumpeduns axlar och ställde sig upp så han balanserade på axlarna och sa, ”du skall göra likadant på bergkammen där borta, förstått.” Klumpeduns nickade ihärdigt, men någon miss hade det blivit i kommunikationen. Klumpeduns hoppade upp men inte på bergkammen utan på Järlåsatrollets axlar. Resultatet blev att Carl Gustav försvann ner i marken, lika effektivt och snabbt som en pålningsmaskin driver ner järnspont. Klumpeduns la sig på alla fyra stack ner ena armen i hålet och fick tag i Järlåsatrollets kalufs och drog med ett ryck upp honom. För säkerhetskull höll Klumpeduns sin lillebror på armlängds avstånd medan Järlåsatrollet sprutade av sig värsta ilskan.

Jag behöver kanske inte tillägga att det var slut gymnastiserat och Bror Klumpeduns bygger vidare på sitt sofistikerade utseende.

© Nils Mohlin 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar