Bloggportalen statistik

lördag 30 maj 2020

Brist på patienter?

Jag fick brev från vår vårdcentral, som nästan ber att man skall höra av sig. Brist på patienter känns det som. De senaste månaderna har folk förskansat sig i sina hem och till och med undvikit sina regelbundna läkarbesök.
Har Coronahotet den effekten att folk helt plötsligt blir befriade från alla andra krämpor.
Kan det möjligen vara så att en stor del av folket av födsel och ohejdad vana är hypokondriker, eller i vart fall mycket jämmerliga. Är vår utmärkta vårdcentral överutnyttjad i normaltider av folk som tror sig ha både det ena och det andra?
De få gånger jag besökt vår vårdcentral för en årlig hälsokontroll, vilket man bör göra i min ålder säger läkaren, så har parkering och väntrum varit knökfulla. Stressen har varit påtaglig, personalen har ilat fram och tillbaka med vänliga leenden.
Det har slagit mig vid en del tillfällen, när ett gäng pensionärer träffas och samtalen om barn och barnbarn sinat, så halkar de osökt in på krämpor och läkemedel.
Som en tävlan om vem som har de värsta åkommorna och flest läkemedel. Jag kan lova att många sydeuropeer  är än värre, dom lyckas dessutom se riktigt lidande ut.
Jag tycker att man skall vara förbaskat glad att man som i mitt fall uppnått 76 år och ser varje dag som en gåva att väl förvalta.
Det är helt naturligt att man med stigande ålder får vissa besvär och det får man finna sig i och anpassa livet efter.
Alternativet är dyster, jag har tyvärr allt för många kamrater, som gått bort i betydligt yngre år, som inte får uppleva tjusningen med 70 pluslivet och allt vad det innebär.
Så alla sjuttio plussare bär er ålder med stolthet, krämporna får ni till på köpet och de är absolut inget att delge kreti och pleti. 
Som lite äldre får man också ett annat förhållningsätt till livet, lite ödmjukare, lite mer fördragsamhet och en visdom som vi skall vara generösa med.

Önskar er en fantastisk helg

Ó  Nils Mohlin 20-05-30








Tillsammans med vår mycket gode vän Melles som tyvärr gick bort vid 59 års ålder för snart nio månader sedan.



fredag 29 maj 2020

Full rulle i Kivik

Kålpudding är en riktig höjdare och i synnerhet nu när man kan få ny färsk vitkål.
Ni gissar helt rätt jag lagar kålpudding, en rejäl omgång så att jag kan frysa in.
Köket ser för stunden bedrövligt ut, men uppskattas av assistenten som tar hand om det som hamnar på golvet. Men jag lovar jag göra snyggt efter mig, inte ett spår kommer att synas.
Vad är bättre än att laga mat när man väntar på virkesleverans och elektriker.
Kan inte annat än påstå att mina dagar är fulltecknade. Telefonsamtal och mail på morgnarna, promenader med Felipe, skissa, rita och göra avvägningar för sista altanetappen och middag på bordet när min älskade fru slutat för dagen.
I Coronatider blir det mycket telefonsamtal med mina huvudmän, då besök är uteslutet, men i stort så fungerar även den biten väl.
Jag har hunnit läsa en otrolig massa böcker i synnerhet under tiden rehabiliteringen av höften pågick, nu blir det mest på kvällarna istället för TV.
Det har dimpt ner böcker var och varannan vecka från Adlibris eller Bokus, bekvämt att handla dem via internet. Dessutom skriver jag mycket, bland annat på min sjätte bok, om den nu kommer ut till hösten eller nästa vår vill jag låta vara osagt.
Mitt dåliga samvete, staffliet står med stor grundad duk och skriker på mig, men det löser sig i sinom tid.

Ó  Nils Mohlin 20-05-29












torsdag 28 maj 2020

Semestertankar och pensionärer

Semestertider närmar sig med stormsteg och Cypern lockar med sol, bad och stränder. Blir man krasslig så ingår i utbudet fritt boende, mat och sjukvård. Hundra gratisplatser har reserverats på sjukhus för hugade turister. Svenskarna är däremot portade, de ses som en alltför stor risk.
Generöst som attan, sjuksäng så att man kan höra vågskvalpet genom öppet fönster. I dessa tider tar sig den ekonomiska desperationen märkliga uttryck.
Kloka människor semestrar hemma och gör det med sunt förnuft, inga långa resor i Sverige och inte utsätta andra och sig själv för eventuell smittorisk.
Vi yngre äldre eller årsrika, eller vad vi nu skall kallas för, semestrar hemma om vi är kloka. 
Äldre börjar bli ett fullt ord och är på väg att stämplas ut som diskriminerande anser en del politiker.
Så vad skall denna befolkningsmässigt stora grupp sedan kallas. Sjuttioplussare, åttioplussare, nittioplussare och de över hundra, hur skall dom få ihop det här.
I Landet finns det ungefär två miljoner pensionärer, cirka 20 % av befolkningen, så nog är en så stor grupp värd en hyfsad benämning. Inte bara ett nonchalant äldre, ungefär som något katten släpat in. Varför inte kort och gott pensionärer? 
Pensionärer fyllda sjuttio och däröver skall hålla sig hemma.
Jag avvaktar med intresse något vettigt.

Ó  Nils Mohlin 20-05-28




onsdag 27 maj 2020

Har prillan positiv effekt?

”Efter att forskare i Frankrike upptäckt att endast ett fåtal av de patienter som vårdats för covid-19 i Paris var rökare. Har hypotesen fötts att nikotin kan skydda mot allvarliga former av sjukdomen.
Detta har väckt svenska forskares intresse, som skall undersöka om nikotin i snus fungerar likadant. Forskaren och professorn Cecilia Magnusson har lång erfarenhet av snusets effekter och menar att Sverige har en unik chans eftersom svenskar är ensamma om att snusa i så stor utsträckning
Det har troligen att göra med att nikotin binder till samma eller liknande receptor som viruset använder för att föröka sig i cellerna och på så sätt kan ha en skyddande effekt.”
Rapporterar SVT nyheter i dag.

Så fortsätt att ta er prilla yngre äldre och alla andra också. Det tänker jag göra, äntligen kanske något positivt med det.

Ó  Nils Mohlin 20-05-27


tisdag 26 maj 2020

"Yngre äldre"

”Yngre äldre” det vill säga sjuttio plussare har fått fortsatt utegångsförbud. Okej vi får ta promenader och tillåts vinka till folk, men inte så jäkla mycket mer.
Nu är jag en sådan där ”yngre äldre” och då får man se till att ha dagen fulltecknad hemmavid. Idag beställde jag en billast med virke, drygt två ton, så att jag kan färdigställa den tredje etappen av dryga 100 m2 altandäck i tre nivåer.
Jag smakar på ordet ”yngre äldre”, ett bra ord, känns rätt på tungan. ”Yngre äldre” man låter sjutton så mycket bättre än gubbfan, gubbstrutt eller vad nu omgivningen behagat kalla mig för.
Egentligen känns det behagligt att vara lite ”yngre äldre” och nog tycker jag att vi har det förbaskat bra som har Anders Tegnell som månar om oss.

Önskar er alla en härlig afton, inte bara ”yngre äldre” utan alla äldre medelålders, medelålders, yngre medelålders, alla silverhåren äldre äldre och alla andra.

Ó  Nils Mohlin 20-05-26


En Albert Engström teckning (om dom är "yngre äldre" får vara osagt) får illustrera inlägget.

måndag 25 maj 2020

Va sa du?

Dålig hörsel kan ha både för och nackdelar. Fördelarna är att man slipper höra ointressanta saker och skitprat, men riskerar att missa något av vikt. Jag har haft lite problem med mina senaste hörapparater, vilket betytt att jag tagit ut dem och vilat öronen då och då. Grannarna har vant sig och talar mycket högt, så högt, att folk fem kvarter bort sliter upp dörren och undrar vad som står på.
Nackdelarna är kanske mest påtagliga för min omgivning, när Graciela ber mig hämta en flaska tvål och jag kommer med en tång. Eller när jag skall se nyheterna samtidigt med alla andra och grannarna påpekar att dom inte behöver ha ljudet på.
Barn pratar ofta fort och de riktigt små inte helt rent. Isabell drygt två år pratade med mig, höjde rösten och artikulerade så väl hon kunde. Gav mig en besynnerlig blick, virrade på huvudet, som om hon konstaterade ”Gubben är helt körd”.
Nu gör jag ett nytt försök med de nya hörmaskinerna och hoppar en halv meter när någon tilltalar mig, som dom vant sig vid väldigt högt.

Önskar er en angenäm vecka

Ó  Nils Mohlin 20-05-25


söndag 24 maj 2020

Semestervånda

Portade från Cypern, Grekland, Italien, Spanien och kanske ett antal länder till. Tillåtelse att köra bil max två timmar från hemmet. Stora semestervåndan har drabbat svenska folket 
Österlen dräller av husbilar och husvagnar, så när dom är två timmar hemifrån tänker de tydligen övernatta i sina fordon. Två timmar, då kan dom max ha kommit från trakterna kring Ljungby eller från Blekinge. Inte fan trodde jag att dom prata Stockholmsdialekt där eller nåt än mer uppsvenskt.
Det förvånar mig att så många lyckats slå dövörat till. Totalt missat de senaste månadernas allvarliga rapporteringar, Anders Tegnells rekommendationer vilka faktiskt är bindande, tycks helt sakna relevans.
Är så många i Sverige utan tålamod och ansvar att de med vett och vilja riskerar egna och andras hälsa.
Kan tänka mig ett klassrum med hormonstinna tonåringar där det blir ordning först när läraren slår näven i katedern. Känns som om vi fått en motsvarande situation i Sverige, men där är ingen som slår näven i bordet och vrålar lystring.
Hustrun, assistenten och jag tänker fira semester hemma i Kivik, vilket går alldeles utmärkt.
Ta väl hand om er

Ó  Nils Mohlin 20-05.24




lördag 23 maj 2020

Lite mer tankar i Kivik

Folk förlorar tålamod och disciplin efter några månaders strikta förhållningsregler. Tänjer på folkhälsomyndighetens gränser om umgänge, hålla avstånd och resor. Ringlande bilköer på väg 9 mellan Simrishamn och Brösarp. 
Två timmars bilresa från hemmet är okej sa statsministern. I Kivik hör man många med Stockholmsdialekt nu, antingen är dom notoriska fortkörare med en helsikes massa krut under motorhuven och klarar sträckan på två timmar om man bränner på i så där 300 kilometer i timmen. De passerar då en drös av fartkameror och det är dyrt, mängder av böter och indragna körkort. Jag skulle tro att de tar en sex till åtta timmar på sig, pausar, går på toaletter och äter på någon vägkrog.
Huvudstadsborna intresserar sig inte för Corona längre och rör sig ungefär som om dom aldrig tagit del av Tegnells rapporter och uppmaningar.
Danska statsministern anser inte svenskarna skall komma till Danmark, eftersom vi hanterar Coronan så dåligt här. Däremot är det okej för danskarna att åka till Sverige. Sydöstra Skåne invaderas just nu av köpsugna danskar. Ett jäkla hyckleri.
Känns nästan som vissa ber om att få skiten. Civil olydnad – snarare en djävla dumhet!
Kanske beroende på att regering och myndigheter inte lärt sig peka med hela handen och slå näven i bordet.
Grekland, Italien och Spanien öppnar upp gränserna i ett desperat försök att rädda turism och en del av den sargade ekonomin. Men det är tveksamt om svenskar är välkomna.
Det skall bli intressant att se vad människors dumhet resulterar i. Kanske en andra våg i slutet på sommaren och hösten. Det blir i så fall en mycket dyrköpt läxa.

Ó  Nils Mohlin 20-05-24






torsdag 21 maj 2020

Funderingar i Kivik

Coronatider är besvärliga, inte minst för många företagare. Hotell, restauranger, turistnäringen, butiker och många andra. Sist i raden är stöldligor och bedragare läste jag och de lär väl inte få något statligt stöd hoppas jag. 
Det talas om en depression liknande den vi hade på trettiotalet när vi väl kommer ur Corona eländet. Massarbetslöshet, kraschade ekonomier och ett Europa och för den delen många andra länder, som skall återuppbygga samhället och ekonomin igen.
Vad jag hoppas på är att politiker kavlar upp ärmarna och jobbar sida vid sida för landets bästa. Inte ägnar sig åt, pajkastning, att söka syndabockar och låta huvuden rulla.
I ärlighetens namn så blev världen mer eller mindre tagen på sängkanten, ingen hade facit och att alla har gjort sitt bästa är jag övertygad om.
Verkligheten är ju tyvärr så att många politiker ägnar sig åt kritik mot de som för tillfället har ansvar. I stället för att hålla truten, jobba och göra gemensam sak.

Lite Corona tankar
Önskar er en underbar helg

Ó  Nils Mohlin 20-05-22


Assistenten ungefär tre månader gammal


Jag betydligt äldre


tisdag 19 maj 2020

Klädsel i Kivik

Jag älskar att vara klädd i shorts och t-shirt, men det förutsätter ett någorlunda bra väder. Oftast har jag kunnat bära mina shorts från tidig april till en bra bit in i september om inte rent av oktober. I år har dom åkt av och på i nyckfullt väder. En dag shorts och t-shirt, nästa jeans och vinterjacka, med andra ord ingen jäkla ordning. I Spanien är det shorts året runt, ibland när jag varit där nere i januari och promenerat runt på stadens gator har jag mött spanjorer som är vinterklädda. De följer ganska noga årstidernas mode även om termometern klart visar shorts. Spanjorerna har vant sig vid européer, som periodvis valt att bo i deras sköna och vackra land. De lyfter inte på ögonbrynen utan vinkar glatt.
Idag visar termometern på 17 grader 06.30 och solen strålar från sin absolut bästa sida. Assistenten instämmer när jag säger – ”Nu får det vara nog! Nu blir shortsen på!”.
Kaffe och en stunds samvaro vid frukostbordet, sedan kör vi Graciela till jobbet. Felipes och min morgonrunda, mer kaffe och vårt dagliga arbetsmöte. Laddade inför dagens uppgifter tar vi itu med dem iklädd shorts och t-shirt.

Önskar er en underbar dag

Ó  Nils Mohlin 20-05-20


Morgonstund har guld i mund

Assistenten och jag är uppe samtidigt med Graciela vid sexsnåret på vardagar. Det är viktigt med den gemensamma frukosten och pratstunden innan vi kör Graciela till jobbet. Felipe får sin morgonrunda och efter det tar vi det lugnt en stund, dricker mer kaffe, har vårt morgonmöte, filosoferar, lyssnar på musik och besvarar mail.
Sedan kör vi i gång och idag blir det lite speciellt, matte fyller år och det skall vi uppmärksamma med blommor, något extra gott i kväll och naturligtvis presenter.
Assistenten visar stort engagemang i dessa förberedelser i synnerhet det som rör maten.

Önskar er en trevlig tisdag.

Ó  Nils Mohlin 20-05-19






söndag 17 maj 2020

Jubileum i Kivik

I dag passerade min blogg hundra tusen besökare, vilket jag tycker är väldigt glädjande. 
Bloggar finns det massor av och de mest besökta är de som drivs av unga tjejer helst lite ”kändisar”. Så kallade influerare som skriver och visar bilder på allt, som för mången i mogen ålder kan te sig som lite banalt och naivt. Kropp, skönhetsingrepp, mode, smink, relationer och sex är ofta den röda tråden. Men besökare i mängder har deras bloggar och jag förmodar att de vänder sig till yngre eller mycket unga människor. Som tyvärr är mer påverkbara och pådyvlas felaktiga kroppsideal och livsstilar och inte förstår att vi människor är olika, vilket man skall respektera och ha förståelse för.
Min blogg hör väl mer hemma bland vardagsbetraktelser, med ibland lite humoristiska inslag. Inte ämnen som ger miljoner besök men väl en trofast läsekrets. 76 bast då är man ingen influerare.
Det roliga är att jag har många besök från USA, England, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal och ibland tittar Ryssland, Förenade Arabemiraten, Iran och några andra hårt styrda länder in. Men det är bara när jag skrivit något ofördelaktigt om deras ledare, men jädrar vad de lusgranskar bloggen då.
Jag fortsätter skriva om mina och assistentens mycket vardagliga upplevelser i Kivik och spanska Los Alcázares när vi är där.

Tack för att ni tittar in och läser

Ó  Nils Mohlin 20-05-17



lördag 16 maj 2020

Slutkuppat i Kivik

Nu är det slutkuppat för assistenten och mig, vi får helt enkelt bruka lite allvar med våra projekt på hemmaplan. Även om vi bara varit lite olydiga och inte belastat yngre generationer med inköp av livsmedel. Jag besöker vår ICA handlare klockan åtta på morgonen, då det oftast är som ledigast. Några sjuttio plussare till som passar på att fylla på förråden är sällskapet i butiken och personal som ihärdigt matar på tomma hyllor. Någon timme senare är butiken nästan knökfull, där alla respektfullt följer butikens avståndsmarkeringar.
Tvättat bilen medan Graciela behandlade undersidorna till balkongräckets nya handledare. Stort sett en lugn lördag, regnig och kall var den perfekt för en sen eftermiddagsfilm innan jag började laga mat.
Jo jag tycker det är roligt att fixa middag och det blev panerad rödspätta med wokade färska grönsaker och remoulad.

Önskar er en trevlig söndag

Ó  Nils Mohlin 20-05-17



fredag 15 maj 2020

Nya kuppförsök i Kivik

Besöket hos ICA i Kivik slutade lite nesligt, när jag avslöjades som en sjuttio plussare med råge. Solglasögon och nerdragen keps är inte tillräckligt, det krävs mer avancerad förklädnad. Vi har ju scootern, så hjälm på, nedfällt visir, solglasögon och en sådan där snusnäsduk som döljer nederdelen av ansiktet. Precis som de stora busarna, men va fan vilken butik jag än kommer in i på det sättet, kommer de att slänga kassan till mig och biträdena stå med uppsträckta händer. Då kommer polisen och då blir det verkligen karantän.
Det gäller att tänka till ordentligt. Bäst utan förklädnad, tvåmeters avstånd och kom inte närmare. När någon säger till mig, ”Du får inte vara här gubbfan! Du skall vara hemma!” Så pekar jag på mina öron, skakar på huvudet och skriker, ”Jag hör inte”, fortsätter examinera butikens utbud, ler mot alla bistra miner och känner mig nöjd med dagen.
Nja Felipe det här var väl vilda tankar, vi håller oss hemma, tar vårt ansvar, våra promenader och fixar med huset.
Assistenten och jag önskar er en trevlig lördag!

Ó  Nils Mohlin 20-05-16


torsdag 14 maj 2020

Kupp på ICA Kivik

Känner mig inte obstinat snarare lite olydig när Assistenten och jag tar bilen kör en runda. Svänger med en skarp gir in på ICA Kiviks parkering. 
Med solglasögonen på och kepsen nerdragen smyger jag ut klipper en kundvagn och drar längs väggarna mot ingången, tittar mig omkring. Assistenten väntar i bilen med motorn igång. Känner mig iakttagen, vrider på huvudet och spanar åt alla håll, skyndar på stegen. Kastar mig in genom entrédörrarna, slår en snabb blick mot kassorna, övervakningskamerorna och tar sikte mot butikens inre. Inte så många i affären så här dags, plockar snabbt samman det vi behöver. Smyger längs kyldiskar, kollar kassorna – Ledigt och jag rusar fram, slänger upp varorna betalar och hör ”Tjänare Nils grattis i efterhand! Var det 76 du fyllde?” säger Kalle och slår ut med händerna och fortsätter ”Ett helsike för oss sjuttio plussare som har karantän!”
”Tyst inte så högt!” försöker jag dämpa honom.
Fort ut till bilen, slänger in varorna, en rivstart ut från parkeringen.
Livet för oss sjuttio plussare som har husarrest eller karantän är tufft.

Var rädda om er och ha en trevlig helg

Ó  Nils Mohlin 20-05-15





Morgonmöte i Kivik

Assistenten och jag har morgonmöte. Ja ni läste rätt, efter frukost tillsammans med matte och vi kört henne till jobbet, så inleds mötet med ytterligare en kopp kaffe. Jag sitter i min fåtölj med papper och penna när vi inleder mötet. Don Felipe har satt sig på fotpallen mitt emot och med ett lätt högdraget uttryck lyssnar han uppmärksamt.
”Är det fortfarande strama tyglar som gäller, så jobbar vi hemma Felipe.” Han tittar på mig, nickar avmätt ungefär som ”Jag ger sjutton i vilket bara jag får mat och mina rundor”.
Han sträcker fram och lägger sin tass på mitt knä, som om han vill ha sagt ”Ta det inte så allvarligt kompis, jag hjälper dig.”
Egentligen vet vi inte så mycket mer sen i går, restriktionerna fortsätter gälla och vi får köra bil två timmar från bostaden, men var hamnar vi då. Låter inte så kul, vi kan ta en sväng med scootern i trakterna, vädret är lämpat för utflykt. ”Det är nog strama tyglar som fortfarande gäller, eller hur Felipe”. Var blev de lösa tyglarna för yngreäldre av?
Då blir det arbete, vi skall fixa till handledaren till balkongen tio meter lång och den skall behandlas på undersidan innan vi skär till den och passar in den ovanpå räcket.
Morgonmötet avslutas, Felipe studsar ner från fotpallen och ställer sig vid lådan i köket där vi förvarar godis. ”Nu har jag lyssnat på dig i tio minuter, så jag är väl värd en belöning” räcker fint fram tassen och tackar, sväljer godbiten och sätter fart ut.

En härlig torsdag till er alla

Ó Nils Mohlin 20-05-14
(Yngreäldre i Kivik)




tisdag 12 maj 2020

"Yngreäldre" i Kivik

Har hängt upp mig lite på det där ”Yngreäldre” och väntar febrilt på att Folkhälsomyndigheten skall ge oss lite lösare tyglar. Vad det nu kommer att innebära. Sitta på samma bänk men på behörigt avstånd, kanske till och med gå bredvid varandra på behörigt avstånd. Eller milde himmel skall vi rent av få sätta oss på en uteservering, ta en kopp kaffe eller en kall öl. Vilket under lång tid varit förbehållet yngre generationer, som dessutom tänjt på gränser åtminstone i storstäderna. Med tanke på att vi är så otroligt många sjuttioplusare här i landet, så innebär det kaos om vi klipper ungdomarnas uteserveringar, men kul hade det varit. 
Jag har inte haft utegångsförbud sedan 10, 12 årsåldern och då var det förmodligen berättigat. Nu känns det lite mer påtvingat, om än helt korrekt. Men lite buskänslor svallar även hos sjuttioplusare fastän vi är jäkligt disciplinerade.
Som ”Yngreäldre” är man fyllda sjuttio, men absolut inte åttio, då är man lite mer åt äldrehållet, men gammal tycker jag människor är först någonstans bortom nittio. Men det finns ju gamla femtioåringar och jäkligt unga nittioåringar, så det där med siffror är vad det är. Jag klarar mig med råge med mina sjuttiosex, fyra härliga år till åttio. Läste en artikel om en hurtfrisk 74 åring häromdagen som med bestämdhet hävdade att sjuttio är idag detsamma som femtio för ett antal år sedan. Jag håller med när jag tänker tillbaka på min ungdoms femtioåringar, dom var ju verkligen gubbar och tanter. Okej jag har ett par proteser i högerbenet, men i övrigt känner jag mig laddad och frisk för många projekt, skriva, måla och en hel del annat.
Så lossa på tyglarna för sjutton, för trots att vi kanske är som femtio, så har de flesta av oss sjuttioåringaras visdom och en jäkla massa sunt förnuft och kommer inte bete oss dumdristigt.

Ha en toppendag

Ó  Nils Mohlin 2020-05-13


Någorlunda normalt i Kivik

Livet har för assistenten Don Felipe återgått till det gamla, allt är lugnt i kvarteren. Inga fyrbenta damer som förvrider huvudet på den normalt mycket lugne och sansade Felipe.
Vi tar våra promenader, fixar med huset, läser, skriver och njuter av våren. Liksom för många andra sjuttioplussare så befinner jag mig i karantänarrest.
Ett nytt begrepp har införts ”yngre äldre” vilket gäller sjuttioplusare som är friska. Vi kanske skall få lite lösare tyglar. Vad det nu innebär? Tillåts mer än att snacka med grannen på två meters avstånd, vilket hittills varit ett dilemma då flertalet i denna åldersgrupp, liksom jag har en urusel hörsel. Vi står och skriker till varandra, så jag ger mig sjutton på att det hörs in i ICA butiken 500 meter längre bort. 
Jodå jag har hörapparater, ett par uppladdningsbara eleganta fina. Rena tortyrredskapen, omöjliga att ha på sig. Tacka vet jag mina gamla med batteri, dom funka bra. Visserligen betydligt större, men vad gjorde det. Felipe åt upp dom en gång han var sur på mig. Funderar på att skaffa en sådan där hörseltratt som gubbar använde förr i tiden.

Många hälsningar från Kivik

Ó  Nils Mohlin 2020-05-12




fredag 8 maj 2020

Avbrott i kärleksbekymmer

Fredag och underbart väder, kan inte bli mycket bättre. Assistenten skall hälsa på sin frisör i Tomelilla och komma ifrån sina kärleksbekymmer ett tag.
Så här i karantäntider så är även ett besök i metropolen Tomelilla ett välkommet avbrott, rent av ett äventyr och jag vet vi håller på distansen, minst två meter. Jag lämnar lurvig Felipe i Kerstins trädgård och hämtar nyfriserad elegant herre ett par timmar senare. Bekvämt, enkelt och Felipe kommer hem med ny sommarfrisyr som han kommer att tjusa damerna med. Visserligen blir han till omfånget betydligt mindre när snart fyra månaders päls trimmats bort, men i psyket kommer han vara än större än den Riesenschnauzern han tror att han är.
Dvärgschnauzern Don Felipe är ju för tillfället strängt upptagen med att uppvakta en löptik i området och har inte så mycket tid för annat. Fördelen är att det är mycket jobbigt att uppvakta damer och han blir rejält kvällstrött och sover som regel till 04.30, men då sätter serenaden för den speciella damen igång.
Men allt har ett slut, så även Felipes kärleksbekymmer och han blir den vanlige assistenten som är min skugga, dygnet runt. Såvitt inte matte är hemma, för då görs en rättvis fördelning.

Önskar er en skön helg!

Ó  Nils Mohlin 20-05-08


foto: Kerstin Marianne Nordbeck

onsdag 6 maj 2020

Don Felipe är förälskad

I går var det veterinärbesök, den årliga sprutan, recept på fästingtabletter och ve och fasa kloklippning. Assistenten accepterar nog allt, men när det är dags för kloklippning uppträder han på ungefär på samma sätt, som när det är dags för bad. Springer och gömmer sig och uppträder som en utstuderad dramaqueen.
I kvarteret har vi en tik som löper och samtliga hanhundar beter sig som hormonstinna tonårspojkar, vet inte vilket ben dom skall stå på. Lite kaxiga, sträcker på sig och i vart fall så är Felipe fullt övertygad om att han minst är en Riesenschnauzer sina sju kilo till trots. Med andra ord den absolut största hannen i Kivik, så de så.
Så där håller det på hela dagen och kvällen och natten.
Fram tills vi gick och la oss vid halvelva tiden i går så tjata han hela tiden om att gå ut. Han fick springa i inhägnade trädgården, tills jag med lock och pock fick in honom vid niotiden. Normalt kommer han som ett skott när man kallar. Första gången väckte han oss vid midnatt, höll på att dra mig av sängen och ville gå ut. ”Nix du stannar här och sover!” Samma procedur klockan 01.30 och tidig väckning 04.30 då Felipe skällde vid köksdörren och ville ut.
Ja se den där kärleken. Men snart är allt som vanligt igen, tiken är glömd och Felipe är sitt vanliga jag igen.

Ó  Nils Mohlin 20-05-06


måndag 4 maj 2020

Don Felipe hos Veterinären

Idag står veterinärbesök på agendan. Assistenten Don Felipe skall ha sina årliga sprutor, vilket inte brukar vara något större problem. Samtidigt passar vi på med kloklippning och naturligtvis recept för tabletter mot fästingar.
Felipe har inget emot veterinärbesöken utan traskar in kaxigt ungefär som om han äger stället. Däremot är han drama queen när det gäller kloklippning och då blir både jag och stackars veterinär utskällda, om nu det räcker.
På fredag skall han till sin frisör Kerstin i Tomelilla och få sin sommarfrisyr. Han borde varit där långt tidigare, men beroende på min konvalescens så har det gått drygt tre månader sedan sist. Normalt brukar han besöka Kerstin var åttonde vecka. Felipe och Kerstin är tajta kompisar och jag tror inte Felipe skulle tillåta någon annan att komma i närheten av hans päls.
Veterinärbesök i Sverige är en kostbar historia och en sådan sak som att ta bort tandsten på sin hund går på mellan 3 och 4 tusen kronor. När vi är i Spanien så lämnar vi in Felipe till Veterinären på morgonen, de tar prover, kollar allmänna hälsotillståndet, tar tandsten, trimmar honom och badar honom. Det kostar 80 € (cirka 800 kronor) och klockan 18 hämtar vi en överlycklig hund som promenerar runt och blivit kompis och kelgris med alla på kliniken.

Assistenten och jag önskar er en trevlig tisdag

Ó  Nils Mohlin 20-05-05


Så här fin är assistenten efter besök hos Kerstin.
(foto: Kerstin Marianne Nordbeck)


Så här ser han ut nu

Jodå i Kivik händer det också ett och annat

Strålande väder kräver utomhusprojekt och det är precis vad assistenten och jag skall ägna oss åt ett tag framöver. Den nya höftleden fungerar perfekt, fri från en envis förkylning, en helt vanlig, men fan så ettrig och ett ännu jäkligare ryggskott börjar ge med sig. Ska inte beklaga mig, men nu kliar det i fingrarna.
Först skall vi komplettera det nya balkongräcket med en snygg överliggare eller handledare. Efter det står altanprojekt nummer tre och skriker efter oss, som jag tyvärr vi lägga ner i somras när inte höften ville längre.
Den planerade resan ner till vårt hus i Los Alcázares blir av naturliga skäl inställd, så istället skall jag färdigställa däcken. Den sammantagna ytan blir drygt 100 kvadratmeter och vi kan gå från köket på altandäck upp till utsiktsdäcket. Tre olika däck på tre nivåer för avkoppling och samvaro.
Så visst händer det saker i Kivik också, även om jag och naturligtvis assistenten hållit oss lugna ett tag.
Önskar er en härlig vecka

Ó  Nils Mohlin 20-05-04