Bloggportalen statistik

torsdag 11 januari 2018

Börja läsa böcker!

Denna text har jag lånat från bloggen ”Börja läsa böcker!”

Varför ska man läsa böcker?

Ända sedan man började använda sig utav språket så har människor ägnat sig åt att läsa böcker och sett innehavande av böcker som en ren lyx många gånger. Idag då vi lever i en allt mer teknisk värld så läser vi inte alls i samma utsträckning som vi gjorde förr utan främst på semestern vid rastlöshet. Dock så skulle det vara bra för oss att släppa all it för en stund och läsa några riktiga skönlitterära böcker som omväxling.
Framförallt så kan man se att statistiken pekar på att unga idag läser mindre, eller aldrig. Man kan idag till följd utav detta se att vår läsförståelse har påverkats oerhört negativt. En annan tydlig och skrämmande aspekt är att det skapar större klasskillnader i samhället likt förr.
Att läsa mycket böcker har många bra effekter på oss som individ. Dels så kan man läsa dom i lärande syfte men det ökar också vår fantasi och förståelse andra människors perspektiv. Detta är något som är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att tillämpa en rättvis och riktig demokrati.
Språkkunskaper
Språket är en annan aspekt på det hela. Den som läser mycket har över lag ett mycket bättre ordförråd än de som väljer att sitta framför tv:n eller datorn istället. I ett samhälle som idag där vi ständigt måste slå oss fram så är det utan språkets kunskap mycket lätt att bli överkörd och ett offer för maktutövning av ideologiska och kommersiella styren. Visste du det att en sjuåring som precis börjatr kunna läsa har ungefär 5000-7000 ord i sitt förråd, men hos en sjuttonåring som läser och ständigt får lära sig nya ord behärskar hela 15000-17000 ord. Ganska stor ökning via läskunskap.
Träna hjärnan
Att läsa böcker är också ett sätt att hålla igång och träna hjärnan på. Då du läser en bok behöver du för att kunna förstå den hela tiden analysera. Du över också utan att egentligen tänka på det upp ditt minne då du under läsningens gång håller kvar alla detaljer i huvudet för att kunna förstå fortsättningen. Ditt abstrakta tänkande och din uppmärksamhet tränas även de aktivt och man kan faktiskt fastslå genom forskning att de personer som inte läser faktiskt har en hjärna som utvecklas annorlunda från den som regelbundet har en bok pågående.
Allmänbildning
Många böcker hjälper dig också att få en inblick i hur andra lever och hur det ser ut inom andra relationer och områden. Många ger detta som ett alternativ till att dom läser så pass mycket ”för att det är ett bra sätt att få drömma sig bort för en stund”. När du genom böcker studerar och utforskar världen och olika människor så blir du också på kuppen automatiskt allmänbildad.
Men egentligen bör du läsa böcker för att det är den absolut bästa avslappningsmetoden då du vill komma undan vardagens stress eller varva ner. Våra tv-apparater och plattor har en förmåga att hålla oss på en viss stressnivå, alltså helt tvärtom.
Var smart och bli ännu smartare genom att helt enkelt ta upp en bok. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar