Bloggportalen statistik

måndag 11 januari 2016

Flytta till Kivik


Flytta är inte så tokigt, även om det är en hel del praktiska saker som skall lösas. Försäljning av den gamla bostaden, packa, städa och så vidare. Men jag måste säga att det känns ganska lätt när vi skall flytta till ett i mitt tycke, en av de vackraste platserna i Sverige. Kivik på Österlen, till ett hus med havsutsikt och gångavstånd till den gamla fiskehamnen. Jag citerar några rader från Kivik Tourism hemsida:

”Fiskebåtar, äppelodlingar, marknader, konst och annan kultur – så mycket och ändå så behändigt! Kivik är en av Österlens riktiga pärlor, en gammal by som slumrade sig fram genom århundradena och som nu lockar till besök med ett allt rikare utbud av affärer, restauranger och sevärdheter.
Det gamla fiskeläget Kivik har en ovanligt väl bevarad och underhållen äldre bebyggelse.
En promenad i de gamla kvarteren nära hamnen är en ren njutning. Det var här som den burleske författaren Fritiof Nilsson Piraten gärna tillbringade somrarna, ibland i sällskap med sin excentriske vän Sten Broman, mannen som hatade dragspel och älskade färggranna kostymer.


Det mestadels behagliga klimatet har gjort Kivik till ett centrum för den svenska äppelodlingen. Både i byn och i dess närhet surrar det av flitiga bin i pollineringstider och när äppelodlingarna blommar i maj är det ännu vackrare än vanligt i våra trakter.

På Österlen verkar hundratals konstnärer och konsthantverkare, och det var just här som den första Konstrundan arrangerades påsken 1969. Inpå knutarna, söderut, finns Kivik Art och Stenshuvud, Sveriges sydligaste nationalpark, med en sällsynt rik fauna och flora. Strax norr om Kivik börjar landets längsta och kanske finaste sandstrand, den som löper ända bort till Åhus och där Hanöbuktens vågor kluckar och brusar mot land.”

http://kiviktourism.se/

Nils Mohlin
 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar