Bloggportalen statistik

torsdag 10 september 2020

Huskurer i Kivik och lite varstans

 Vaccinationer är på tapeten och inte enbart den mot Corona utan även den mot snart aktuella säsongsinfluensan. 

Vaccin mot säsongsinfluensa skall serveras i förstärkt dos och alla vi sjuttio plussare lär väl få den traditionsenliga kallelsen om någon månad.

Coronavaccinet är lite klurigare. Astra Zeneca har tillfälligt pausat försöken sedan en frivillig testperson insjuknat. Putin skrävlar om att Ryssland har ett bra fungerande vaccin. Ger mig fan på att där ingår en skvätt Novitjok i brygden. I USA verkar vaccinet blivit en av de stora valfrågorna.

Många går omkring med lite småförkylningar, en del testar sig. Andra håller käften och tar ett par Alvedon.

På apotek och i hälsokostbutiker finns ett enormt utbud av A, B, C, D och E vitaminer och om inte detta räcker, så finns en uppsjö av kosttillskott, som är bra för än det ena och än det andra. TV reklam basunerar ut med hjälp av gamla idrottskändisar produkter som skall bidra till att göra en till ett fysiskt praktfenomen till långt efter ens realistiska Bäst före datum gått ut.

På nätet hittade jag ”Husmoderns hemkurer och goda råd” från 1934.

 

”Denna kur är verksam mot allmän svaghet, blodbrist och dålig matsmältning. Första dagen äts en apelsin, andra dagen två o.s.v. med ständig ökning tills man den tjugofemte dagen äter tjugofem apelsiner. Under den därpå följande tiden går man tillbaka med en apelsins minskning om dagen, tills man åter är nere i en apelsin. Då göres tre veckors uppehåll varefter kuren upprepas två gånger med tre veckor mellan kurerna.”

 

Jag har inte lyckats hitta några studier som bekräftar någon positiv effekt av kuren och de som mot förmodan genomled den för 86 år sedan och fortfarande är i livet lär ha förskjutit upplevelsen. 

Jag tror jag inväntar kallelsen till säsongsvaccinering och eventuell Coronavaccinering under våren och då vill jag ha varianten utan Novitjok.

 

Önskar er en trevlig torsdag!

 

Ó  Nils Mohlin 20-09-10













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar