Bloggportalen statistik

tisdag 21 juli 2020

Tvättvinda på Österlen och alla andra ställen

Tvättvinda en sådan där spretig sak med en massa linor, som man fäller upp som ett paraply. Avsedd att placera på solig plats i trädgården, väl förankrad i marken. På reklamen så smeker sol och vind plaggen torra och en glad husmor inandas doften av skinnande ren tvätt.

Det där med förankring i marken är förmodligen konstruktionens akilleshäl. Våt tvätt väger en hel del och skall balansen hållas krävs sannolikt en ganska jämn fördelning av våta plagg.

Jag har under åren sett många stora män ge sig i kast med uppgiften att fästa tingesten i marken. Allt från avancerade projekt med betonggjutning, plint eller enbart ett hål i marken. Få har stått lodrätt, många har lutat mellan 30 och 45 grader och en del har kraschat omkull vid första kontakt med våt tvätt.

Minns en god vän, han var krögare och handlade en sådan där tvättparaply. Han gjorde inget de tre fyra första dagarna, men fick efterhand ge vika för ett intensivt tjat.

Han valde en plats mitt på gräsmattan, plockade fram de verktyg han hade utöver sådant som används i kök. Jag tittade förundrad över planket och frågade ”Vill du ha hjälp?” ”Nej tack det här måste vara en skitbagatell, den skall ju bara ner i marken.”

Krögaren jobbade intensivt under många timmar, tvätt paraplyn låg spretande och retfullt uppfälld två meter från honom. Efter några timmar tittade jag över planket igen när jag hörde ett vrål ”Fan skall man behöva vara ingenjör för att resa en förbannad tvättställning!”

Stången till tvättvindan var förvisso nedstucken i ett hål i marken som blivit större och större under dagens slit, men sidan på den utspärrade delen vilade på marken. Så låg tvättvindan i några dagar tills problemet löstes med en tvättlina mellan två fruktträd. Tvättvindan hamnade i förrådet och krögaren återgick till det han var bra på – mat.

Graciela och jag har ingen tvättparaply vi löste problemet med en egen design.

 

Ó  Nils Mohlin 20-07-21





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar