Bloggportalen statistik

tisdag 21 juli 2020

Prylar och Loppis på Österlen

Skrev igår om de fasansfullt fula torkvindorna som ser ut som uppspända trasiga paraplyer, sällan diskret placerade i trädgården. 

Osökt kommer jag att tänka på prylar. Alla har vi prylar antingen vi behöver dem eller ej. Nu tänker jag inte på datorer, mobiler, TV apparater och liknande grejor, vilka mer eller mindre är en nödvändighet i dagens samhälle.

Det finns onödiga prylar, bra att ha prylar, prylar till bilen, prylar till köket, ja helt enkelt prylar i det oändliga.

Köket har absolut en del nödvändiga prylar. Kaffekokare överst på listan, vattenkokare ibland, likaså brödrost, kanske smörgåsgrill, våffeljärn möjligen några gånger om året, stavmixer använder jag rätt ofta.

Sedan finns där längst in i skåpet en blandare för glass och fruktdrinkar, visste knappt ens att den fanns. Degblandare är helt okej eftersom Graciela bakar ibland. Säkert finns där mer om jag gör en djupdykning i skåpen.

Prylar är något som elektronikkedjorna förser oss med antingen vi behöver dem eller ej. Ni vet det där med ”årets julklapp” som dom alltid försöker pracka på oss. En del används, en del hamnar längst bak i ett skåp och många slutar sina dagar på en loppis.

I verkstaden har jag ganska mycket verktyg och maskiner. Det är inte prylar, jag använder allt, tycker det är roligt med projekten och fixa med huset. Där finns hittills inget onödigt. Nog pratat om det.

Men mycket av allt det där som vi anser oss behöva är tämligen onödigt, tar en jäkla massa plats och hamnar därför till sist på en loppis.

Vi passerar många loppis när vi tar en tur på Österlen och häromdagen körde vi förbi en skylt där det stod ”DESIGNLOPPIS”. Lät annorlunda, bra och mer prisvärt.  Men allt har väl från början designats av någon? 

Mördande reklam ända in i prylarnas sista skälvande motorgnissel innan det hamnar i kommunens container för trasig elektronik.

 

Ó  Nils Mohlin 20-07-22

 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar