Bloggportalen statistik

måndag 15 oktober 2018

Smørrebrød

Det var någon gång på tidigt femtiotal som farsan tog med mig på någon av färjorna, som gick mellan Malmö och Köpenhamn. Det var första gången jag åt Smørrebrød, en äkta dansk klassiker. En skiva rågbröd med olika kombinationer av pålägg som finns i mängder av varianter. Slå dig ned med en kall öl och välj dina favoriter, det finns inget mer utsökt än dessa bredda läckerheter. Danska, maffiga och riktigt goda! Friterad fisk med remoulad, rostbiff eller pocherat ägg med sparris. Rostbiff, dijonkräm, pepparrot och karameliserad lök. Panerad frasig torsk, remouladsås, räkor och kapris. Panerad rödspätta med pickelsröra.
Variationerna är oändliga och tillhör mina absoluta favoriter, som inte får missas vid ett besök i Köpenhamn. Tyvärr är det inte så ofta vi kommer till Köpenhamn, men enbart Smørrebrød är väl värt besöken.
Danskarna har sina Smørrebrød, nästan lika välkända som Dannebrogen och vi har våra jäkla kanelbullar.
Ó  Nils Mohlin 15 okt. 2018




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar