Bloggportalen statistik

måndag 17 juli 2017

Kiviks marknad


Nu är det dags igen för Sveriges största marknad, ett tusental knallar och cirka 100 000 besökare. Vägen mellan Brösarp och Simrishamn ter sig likt ett dubbelriktat lämmeltåg av bilar i båda riktningar.

Marknaden med anor från Hansatiden, då utbudet handlade om sill, har sin intressanta historia. Utbud och efterfrågan har av naturliga skäl växlat under åren. Under min uppväxt fanns det kreatur och olika slöjdarbeten, fram på sextiotalet och en bit in på sjuttiotalet kom varietéföreställningarna. Ett mer ”publikfriande spektakel”, som drog mängder av folk. Stripporna kom till Kivik och blev allvarliga konkurrenter åt attraktioner som William Arnes motorcirkus, tivoli, trollkonstnärer och fakirer. Men i och för sig så delade stripporna ofta tält med, starke Arvid och magikerna, så de hade viss draghjälp av varandra.

En av de som blev rikskända var Gunilla af Halmstad, strippa och ormtjuserska. Att hon verkligen blev känd beror nog inte så mycket på hennes artisteri, utan snarare på att Sten Broman fattade tycke för den galanta damen. Broman tog hand om henne och till societetens förskräckelse introducerade han henne i de finare salongerna. En relation som lär ha bestått under ett par decennier. Sten Broman var ju tillika kompis med Fritjof Nilsson Piraten, så där har vi Bromans koppling till Kivik.
 
 
 
Kiviks marknad idag påminner i stor utsträckning om att gå på spanska mercadillo, ungefär samma varor till Spaniens fördel. Okej Axels tivoli finns inte i Spanien
Om man nu bor i Kivik – Går man på marknad? Säkerligen många som gör, men inte jag och Don Felipe. Vi håller oss till galleriet och ateljén, vi hör musiken från marknaden och hälsar på alla som passerar. En och annan tittar in i galleriet på trötta marknadsben, eller undrar över var dom kan ha parkerat sin bil.
Välkomna till art by Nils Mohlin
© Nils Mohlin 2017


 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar