Bloggportalen statistik

torsdag 3 december 2020

Hur personliga är vi och vilken personlighet har vi

 I lagom Sverige stöter personlighet då och då på ont blod och att vara personlig är inte alltid populärt.

Ett intressant ämne som väckte mitt intresse när en kär god vän tog upp frågan på Facebook. Reaktionerna var blandade, både för och emot.

Personlighet är i beteendevetenskapen synonymt med vår identitet. Vi tänker på våra egenskaper och personlighetsdrag. Men personlighet handlar ofta om vad du gör, ditt genetiska arv, dina livserfarenheter. Personliga projekt spelar en avgörande roll för att skapa oss som människor. Man väljer en väg i livet. Alla har en personlighet, som vi utvecklar efter förmåga, erfarenhet och kunskaper. Vissa människor är av naturen introverta andra extroverta, inget av dragen är fel.

 Att vara personlig kan stå för att dela med sig av sig själv, ge en bild av vem man är, erfarenheter, tankar och annat.

Vad är då personligt och vad är privat. Det handlar mycket om relationer man bygger i sitt liv, om de grundar sig på öga mot öga relationer eller i vårt moderna samhälle sociala media. I ett fåtal fall mycket värdefulla sådana. En balansgång mellan att vara personlig eller privat är en komplex fråga.

Jag anser nog att det är vår personlighet som avgör hur personliga vi är i vardagslivet, umgänget eller i sociala media.

 

Önskar er personligen en angenäm afton!

 

Ó  Nils Mohlin.20-12-03







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar