Bloggportalen statistik

torsdag 3 augusti 2017

Kändisen Don Felipe


Don Felipe har blivit tämligen välkänd och omtyckt inte bara bland grannar på Österlen och Spanska Los Alcázares. Har assistenten varit borta en dag undrar grannar ”var är Don Felipe vi har inte sett honom”. Samma sak i Spanien, där han näst intill fått status likvärdig deras egen Don Felipe, Felipe VI av Spanien.

Om man tittar på rasbeskrivningen står det om dvärgschnauzern att den har energiskt temperament som paras med lugn och lekfull tillgivenhet. Den är klok, orädd, uthållig, läraktig och vaksam, vilket gör den till en tilltalande vakt- och sällskapshund. Epitetet ”stor hund i litet format” har sin grund i det intelligenta och tuffa, men godmodiga temperamentet. En avvaktande hållning mot främlingar, en hund som inte reservationslöst accepterar vem som helst – den vill själv bilda sig en uppfattning. En dvärgschnauzer som fått växa upp med barn avgudar dem. Dessutom är det en mycket sund och frisk ras. Där har vi Don Felipe i ett nötskal, en mycket social individ, lite högfärdig och förmodligen också lite bortskämd. Men en otrolig vän som följer mig från morgon till kväll och sedan sover i sin säng bredvid vår. En hund som visar all sin kärlek och tillgivenhet på helt underbara sätt. Aldrig ett hårt ord, vanlig samtalston räcker mer än väl för att han skall förstå. Don Felipe är ingen knähund, han vill inte sitta i knä och han hoppar aldrig upp i möbler. Enda undantaget är om matte lägger sig på soffan för att se på tv, då är det toppen att ligga bredvid henne. Men han kommer och sträcker upp tassen först, som en undran ”får jag ligga bredvid dig”, han skulle aldrig hoppa upp annars.

Det går nog inte en dag utan att Don Felipe förvånar mig med någon av sina färdigheter. Han studerar alla mina och mattes förehavanden och deltar på sitt sätt, med avbrott för vaktrunda längs planket eller lek med boll.

Den dagliga eftermiddagsrundan är en höjdpunkt, hälsa på alla dem han känner, människor såväl som hundar. Läsa eller snarare lukta av alla nyheter i området, kolla om nya passerat, om allt är i sin ordning. På nytt markera sina revir och ibland på märkliga sätt. Likt strandraggaren som braverar med att stå på händer, så står Felipe på framtassarna vid speciellt viktiga revirmarkeringar. Sprätter kraftfullt i marken och lämnar djup fåra efter sig innan han med högburet huvud och majestätisk hållning tar täten några meter framför mig.

Don Felipe har nog blivit något av en berömdhet, med sitt trevliga och vänliga sätt, sin uppmärksamhet mot alla och dessutom har Don Felipe blivit dokumenterad i text kanske lite mer än vad som är vanligt. Alla besökare om det gäller galleriet eller privat vill naturligtvis träffa den omtalade assistenten. Är jag borta någonstans och för ovanligheten inte har Don Felipe med mig så säger folk ”Hälsa hem till Graciela och assistenten


Jag har haft många hundar i mitt liv, men Don Felipe står i absolut särklass, ingen har visat prov på så långtgående kloka egenskaper som Felipe, onekligen lite utöver det vanliga.
 
© Nils Mohlin 17 08 03Inga kommentarer:

Skicka en kommentar