Jag har berättat att jag allt som oftast tillagar våra
middagar. Fredagar är lite speciella, avslutet på en vecka kräver ett mer
raffinerat upplägg. Fredagar är också en dag då jag konsekvent nonchalerar
Kamprads tjugotal hånflinande glasburkar i vårt skafferi. Ingredienser som inte
ligger i glasburken ”Korken” – nej handla över disk, känna lukten, se råvarorna
och låta fantasin skena iväg.
Med lukulliskt raffinemang skall en fredagsmåltid tillagas.
Min älskade Graciela sympatiserar inte riktigt med det jag hittar i
grönsaksdisken. Med viss förslagenhet förvandlas och göms dessa ingredienser
som förstärkande attribut i färdig rätt.
Assistenten är mycket intresserad av köket och då inte
bara ostar. Likt en gourmérestaurangs köksmästare övervakar han allt. Uppackning
av råvaror, behandling och tillagning av desamma. Väl serverat på bordet står
han likt chevaleresk hovmästare vid sidan av, med reservationen att han slickar
sig om munnen.
Jodå Don Felipe, assistenten, köksmästaren eller hovmästaren
får alla goda premisser till trots en smakbit – skam vore det annars.
Trevlig fredag vänner
© Nils Mohlin 17 08 11
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar