Bloggportalen statistik

måndag 6 oktober 2014

Skivkramp / Skrivblockering

Skrivandet är för mig något absolut livsnödvändigt, att i ord och meningar bygga upp en berättelse om alldagliga ting. Konstruera en skildring, en krönika, en novell eller en bok är en spännande resa och tilltalas då läsarna, så har man också fått sin belöning. Målandet fungerar på ungefär samma sätt man berättar något med pensel och palettkniv.
Skrivkramp undrar en del om man kan drabbas av, knappast då skrivkramp var något som drabbade de som för i tiden skrev med vanlig penna. Skrivkrampen är nära besläktad med musarm och är således en fysisk åkomma och har inget med brist på inspiration eller lust att göra. Skrivblockering är däremot det korrekta ordet när en skribent tillfälligt tappar förmågan att uttrycka sig. Om det nu handlar om prestationsångest eller bristande inspiration, så lär det vara ett övergående fenomen. Nej jag har inte drabbats av skrivblockering, det är snarare så att min kära fru Graciela och jag har fullt upp med mäklare och flyttbestyr. Naturligtvis får skrivandet i viss mån stå tillbaka, till dess vi är etablerade i ”Lilla huset på berget”.
Min nästa bok ”Svensson och andra gubbar” var planerad för utgivning i december, men på grund av tidsbrist lär det inte bli förrän till våren. Min nästa roman, som går under arbetsnamnet ”Djävulen från Sujiantun” börjar så här:
”Zhang Kuan-Yin, ställföreträdande lägerkommendant vid koncentrationslägret Sujiatun i Shenyang, Liaoningprovinsen i nordöstra Kina, smällde ridspöet i skrivbordet. Mannen på motsatta sidan ryckte till av nervositet, väl medveten om kommendantens omdiskuterade grymhet. Endast ljudet från gammal takfläkts ojämna kamp mot den mer än trettiogradiga värmen bröt pinsam tystnad medan Zhang Kuan-Yin spände ögonen i överläkaren Chén Jiang.”
Planerad release höst 2015.
Ja detta var lite av vad som händer i skrivar- och målarlyan.
Önskar er en inspirerande och angenäm vecka.
Nils Mohlin
© 2014


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar