Bloggportalen statistik

onsdag 22 oktober 2014

Ubåtsyndromet


Det svenska försvaret visar musklerna och jagar inkräktare i Stockholms skärgård. Vem minns inte åttiotalets ubåtsjakter och U 137 som styrde på grund för 33 år sedan.
Säpo och Must jagar svartklädd man som setts vada utanför Sandön i Stockholms skärgård. Gud i himmel vilket skräckscenario. Ryska spetsnaz framställs som världen tuffaste förband – tränade i att döda snabbt och skoningslöst. Den svartklädde mannen kom inte från spetsnaz, det var åldrige pensionären Ove som var ute och fiska. Ove blev förbannad, ”fan i helvete kan man inte få fiska ifred”.
”Djävla Kalle Anka soldater” tänker Ove virrar på huvudet och undrar stillsamt hur mycket pengar försvaret lagt ned på honom samtidigt som han skickar iväg en snusloska. ”Här har ni något nytt att jaga”.
Är det en ubåt, en säl eller ett sjöodjur som spökar i försvarspampars huvuden. Vi har hört och sett alltsammans förut ungefär med samma nedslående resultat. Ove eller någon annan pensionär klipper inkräktaren med hagelbössan en dag, oavsett om det är ubåt, säl eller gäss som kränker svenskt territorium.
Vilken soppa som med hjälp av media kan kokas samman. Nu står vi där med skammen och kan konstatera att ryska medier hånar och Putin gapskrattar. Norge ger igen för alla förfärliga norgehistorier, Finland virrar på huvudet och dansken hygger sig och tänker ”samma idiotiska svenskar”
Erinrar mig vad vi skrek på gatorna under femtiotalet ”ryssen kommer”, ingen trodde på det, men på den tiden lät det häftigt.

Nils Mohlin

© 2014


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar