Mat detta dagligen
nödvändiga för vår överlevnad, som i viss mån måste planeras. Vad skall vi ha
till middag? Vanligen så står jag för matlagningen under arbetsveckan. När
Graciela kommer hem vid sextiden skall jag kunna servera en någorlunda
välsmakande, näringsrik och mättande måltid. Det är väl inte så konstigt hör
jag någon säga. Jo det är det!
Min övertygelse är att vi
påverkas starkt av kosthållet ända från barndomen och framåt. Som barn blev
jag, som så många andra i samma generation uppfödd på sill, fisk, potatis,
soppor, rester, pannkakor och fattiga riddare. På söndagar kunde det bli kött i
form av en gammal seg höna, kanin eller fasan. De två senare hade ofta farsan
skjutit med ett gammalt hagelgevär. Så ett och annat hagel inbäddat i köttet
var inte helt ovanligt. Till detta serverades grönsaker som bestod av ett kokt
blomkålshuvud, som gick ned i spagat och kokt purjolök. På söndagar blev det
vanligen en dessert, chokladpudding eller äpplepaj. Lyckan var de söndagar det
serverades köttbullar eller köttfärslimpa.
Av outgrundlig anledning
består min vardagsmeny ofta av sill och potatis, fisk, soppor, grönsaker
betydligt mer varierade än barndomens och absolut inte sönderkokta, någon gång
pasta. På fredagar tar jag ut svängarna lite mer och känner mig ungefär som när
vi deltog i ”Halv åtta hos mig”.
Min kära fru är född och
uppvuxen i ett köttproducerande land, där det under hela veckan serverades
saftiga biffar till frukost, lunch och middag.
Vad blir resultatet, jo när
jag tillagat femte dagens meny, det vill säga fredagens. Säger Graciela
upprört: ”Jag vill ha kött innan jag
biter någon”.
Grönsakerna då, inte så
nödvändiga för Graciela. De fanns ju överallt i övermått vid slätterna ned mot
Rio de la Plata. Med andra ord så är de tämligen ointressanta och ses mer som
en kulinarisk klåfingrighet. Undantag finns till exempel tomater och vitlök.
Jag smyger in grönsakerna i kosten, väl kamouflerade på middagstallriken.
Graciela är den obestridde mästaren
i köket och jag möjligen en glad amatör. Sedan skall inte förnekas värdet av
att laga mat tillsammans. Jag hackar allt som skall hackas, plockar undan,
diskar och inhalerar ljuvliga dofter allt medan Graciela skapar kulinariska
upplevelser.
Vad passar väl bättre än att
runda av med receptet till Gracielas bidrag i ”Halv åtta hos mig”. När vi
deltog där stod Graciela för varmrätt och dessert, jag skapade entrérätten.
Tallanines del Rio av
Graciela Mohlin
Färsk pasta med
salsa på oxfilé, uruguayansk chorizo och oxfärs med lök, vitlök, chilisås,
tomatpuré, krossade tomater, basilika, lagerblad. Dekoreras med riven
parmesanost, basilikablad och färska tomater med olivolja.
Vintips
från Nils och Graciela
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr
Ingredienser:
·
8 st oxfilémedaljonger
·
olivolja
·
8 st skivor bacon
·
2 st gula lökar
·
1 kg oxfärs
·
3 st vitlöksklyftor
·
4 st chorizokorvar
·
1 burk krossade tomater
·
4 msk tomatpuré
·
3 dl chilisås
·
3 st lagerblad
·
Salt
·
peppar
·
Färsk pasta för 8 personer
·
Parmesanost, basilikablad
och färska tomatskivor samt några droppar olivolja, till garnering
Nils Mohlin
© 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar