Bloggportalen statistik

söndag 9 januari 2022

Facebook i Kivik och lite varstans

De första berättelserna om herr Svensson skrev jag för drygt tio år sedan. Han har sedan dess förföljt mig, pockat på uppmärksamhet och dyker upp lite då och då i mina texter.

Herr Svensson är en högst alldaglig medelålders kille med ungefär samma glädjeämnen och bekymmer som alla andra. 

Nu skall jag berätta om när Svensson skaffade sig ett Facebookkonto.

 

Herr Svensson har tagit steget, blivit social och skapat ett konto på Facebook.

Vem kunde väl tro det om den glade garcon Svensson, sällskapsmänniska i alla sammanhang. Lider vare sig av tunghäfta eller blygsel.

Det inre motståndet mot sociala forum får ge vika och Svensson sätter sig framför datorn.

Med stora bokstäver står det ’Gå med – Det är gratis och kommer alltid att vara det’.

Svensson anger namn, e postadress och kommer till lösenord. Datorn föreslår en horribel sammanställning av bokstäver och siffror. Svensson skakar på huvudet – ”Det där skulle inte ens Einstein kunnat memorera”. Olika kombinationer av namnet Svensson är tydligen lönlöst, då det bemöts med datorns lite hånfulla – ’Svagt’. Efter mycket funderande över säkert lösenord knappar Svensson in ********.  

Anger födelsedag och i ett fåfängans nyck blir femtioårige Svensson helt plötsligt fyrtio år. Efter det frågar Facebook om han är kvinna eller man – ”Man för helvete!”

Allt ifyllt och Svensson klickar på ’Gå med’.

Dags att logga in på kontot – E postadress och lösenord. När ’Du har angett fel lösenord’ retfullt skrattar åt honom för tredje gången, tvingas Svensson medge det nesliga och begära nytt lösenord. Det hela ordnar sig med email och nu är Svensson äntligen inne på sitt konto.

Svensson fyller i resterande uppgifter om civilstånd, skolor, utbildning, arbete och så vidare. – Vad i helsike, är det någon jäkla anställningsintervju?

Svensson skall lägga in en bild på sig själv och väljer en för tjugo kilo sedan. Ganska så väl överensstämmande med en tio år yngre Svensson.

Förslag på vänner dyker upp och Svensson klickar på gamla studiekamrater, arbetskamrater och andra han lärt känna under åren.

Wow 27 vänner, det var inte illa. Nästa steg är att göra en exkursion i Facebook världen och Svensson gapar i stum förundran, när han ser att folk har allt från några tiotal vänner till tusentals.

Det dyker upp inbjudningar från än här och än där om att gå med i grupper, olika spel. Vänförfrågningar, inbjudningar till evenemang och mycket annat.

”Det var själve fan, skall man inte kunna styra det här själv. Jag vill inte spela några jävla spel.”

Svensson upptäcker att han helt plötsligt kommit med i en massa grupper – Hur det nu gått till.

Efter några timmar i Facebookvärlden har Svensson oväntat hundra vänner och ett femtontal som börjar chatta med honom.

”Kul, men nu får det vara nog för idag!”

Svensson går till sitt stamlokus för att ta en öl med kompisarna. Med en öl i handen strosar han bort till bordet och de tre kompisarna.

Det första han ser är att två är på sina mobiler inloggade på Facebook. Den tredje sitter slött och tittar på, ger Svensson ett likgiltigt ögonkast och säger:

”Vill du snacka får du logga in på Facebook, drick annars din öl och håll truten!”

 

C  Nils Mohlin 2022-01-09

 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar