Bloggportalen statistik

fredag 28 mars 2014

Författarintervju


    Är du en av alla dem som slukade «Furia» på nolltid? Då kommer här en god nyhet. Nils Mohlins nya spänningsroman «Obsesión» finns nu att köpa! Detta har vi firat genom att prata lite med författaren om honom själv och boken. Mycket nöje!

    Foto: Anneli Särnblad Pederson

«Bröderna knuffade ut henne i vinterkylan, ryckte i repet så att hon tvingades följa med runt det eländiga huset. Hon tvingades uträtta sina behov i en latringrop, som stank av träck, med äcklen som åskådare. In i huset igen, som i alla fall erbjöd lite värme åt hennes genomfrusna kropp. De band ånyo fast henne men lät henne ha vänster arm fri, Zana öppnade en burk vita bönor åt henne. Hon stoppade glupskt i sig innehållet, hon gned sin ömmande hals där repet skurit upp hennes hud på flera ställen.»

Utdrag ur Nils Mohlins roman «Obsesión».

- Boken tar upp det hedersrelaterade våldet och bygger till viss del på faktiska uppgifter. Noggrann research ligger bakom, liksom intervjuer med personer som lever under sharialagars hot. Idén till boken har sin grund i stora samhällsproblem, liksom «Furia» där jag tog upp pedofili, berättar författaren.

«Furia» publicerades 2013 och har överösts av lovord. All positiv respons motiverade Mohlin att fortsätta sitt författande.

- Vad jag är mest stolt över i mina böcker är förmodligen korrektheten i handlingen. Även om det är fiktiva romaner så får det inte finnas faktafel eller felaktiga geografiska beskrivningar. Goda miljöbeskrivningar är också av avgörande betydelse, säger han.

Författarförebilder har han många, och han berättar att de sträcker sig långt tillbaka i den klassiska litteraturen.

- En vars miljö- och personskildringar imponerar på mig är Dean Koontz, men många, många andra har satt bestående avtryck.

Under det gångna året, sedan «Furia» släpptes, har Mohlin mestadels vistats i Spanien. Han har satsat på sitt skrivande och är redan på god väg i planeringsprocessen av sin nästa titel.

- Nästa bok blir en samling av mina kåserier och vem vet, kanske blir det en tredje bok med Jose Maria Ozábal i huvudrollen. Även min fru Graciela och jag planerar en gemensam bok, säger han.

Som titeln antyder handlar «Obsesión» till stor del om besatthet. Hedersvåld, våld i nära relationer och hämnd är vad journalisten och kriminologen Jose Maria Ozábal ställs inför.

Handlingen tar sin början i Stockholm och fortsätter sedan på Spaniens östkust. Vi får följa Ozábal och hans medhjälpare när de konfronteras med uråldriga lagar, ondska och hat.
    • Jag frågar Mohlin vilken känsla han vill lämna hos läsaren.

      - Kanske att det inte bara är fiktiva händelser, det sker runt omkring oss dagligen.

      Köp boken direkt på http://www.litenupplaga.se/1288

      För recensionsexemplar skicka ett mejl till info@recito.se eller ring 033-340 13 30.
      Obsesión/Besatthet går som en röd tråd genom handlingen. Hedersvåld, våld i nära... relationer och hämnd är vad journalisten och kriminologen Jose Maria Ozábal ställs inför i denna intensiva spänningsroman. Sharia syftar på Guds vilja som den nedtecknats och uttryckts i Koranen och Sunna. Ondska krävs…
Intervju: Lina Noväng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar