Bloggportalen statistik

fredag 15 april 2022

PÅSK och Diktatorer


Då var det dags igen. 

Påsken innebär några dagars extra ledighet och det finns väl fortfarande en och annan som ser det som en religiös högtid.

Det respekterar jag.

För min del handlar det om ett sekulariserat påskfirande. Inga kyrkbesök eller tankar i den riktningen.

Ägg, sill, lax, påskharar, kycklingar och bjärtfärjade fjädrar är påsk för många. För mig innebär det att vi kan se fram mot vår, sol och värme, efter en lång regnig och blåsig vinter.

Vintern har varit speciell med el och drivmedelspriser på nivåer vi aldrig förr upplevt. 

Matkassar som spränger mångens hushållsbudget och hot om stigande räntor, blir vår nya vardag. Inflationen sprallar hejdlöst iväg i spåren av en galnings kränkningar och övergrepp på ett demokratiskt land.

Vårens antågande påverkas inte av det kärvare ekonomiska klimatet, eller en diktators drömmar om ett storryssland, som det var före Perestrojka och Glasnost, då det kallades Sovjetunionen.

Men våren lättar upp de känslomässiga effekterna, med ljusets och värmens återkomst måste vi se på framtiden i positiv bemärkelse, trots hotfulla kanoners mullrande i öster. 

 

Man skulle kunna förvänta sig, med den blodbestänkta värld vi levt i under tusentals år och fortfarande lever i 2022, att diktatorer var en utrotad art. 

Men icke, 70 % av världens befolkning lever fortfarande 2022 i diktaturer. Nya bloddränkta kapitel kommer skrivas in i historien.

 

I diktatorernas porträttgalleri har Vladimir Putin kvalificerat sig att ta plats bredvid Stalin, Hitler, Pol Pot, Augusto Pinochet, Kim Jong-un och en mängd andra. 

Lite vid sidan av kommer en bild av Donald Trump hänga, även om han inte hann verkställa de värsta av sina galna drömmar.

Men historien tjänar inte som lärobok åt galna tyranner och nya bloddränkta kapitel kommer skrivas in i det som kommande generationer skall ta del av.

Vi får väl vara glada åt de ansvarstagande och förnuftiga politiker, som med en del undantag styr västvärlden.

 

 

C.  Nils Mohlin 2022-04-15

 








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar