Bloggportalen statistik

måndag 9 november 2015

Järlåsatrollets slangbåge


 
Veckan efter det att Järlåsatrollet avslutat sina försök med att förbättra bror Klumpeduns förståndsgåvor förflöt livet i Järlåsaskogen tämligen normalt. Nåja normalt är väl kanske att ta i, men bror Klumpeduns hade nu återhämtat sig så pass att färgskiftningarna begränsade sig till rött, gult och grönt. Med en trafiksignals exakthet skiftade han nu från klart lysande rött, till gult för att därefter bli intensivt grön. Tidningar och radio rapporterade om allvarliga trafikstörningar mellan Uppsala/Strängnäs och Uppsala/Sala. Tågtrafiken som passerade Järlåsa slogs i det närmaste ut och järnvägsbommarna på vägen mot Ribbingebäck gick upp och ned ungefär med ett par vindrutetorkares hastighet. Järlåsatrollet Carl Gustav insåg att så där kunde det ju inte fortsätta och vred om näsan på sin bror Klumpeduns. Hör och häpna det hjälpte faktiskt med en näsomvridning, så numera är bror Klumpeduns mer åt det babyrosa hållet. Järlåsatrollet förklarade att med tiden skulle Klumpeduns se tämligen normal ut igen, ja så normal han nu kunde se ut.

Säga vad man vill men nog var Järlåsatrollet storslagen i många avseenden. Han hade efter att läst genom nationalencyklopedin en gång, memorerat innehållet i sin helhet och kunde allt från A till Ö. Han hade gu bevars läst Frankenstein, Doktor Jekyll och mister Hyde och en del andra böcker, som allt emellanåt inspirerade honom till diverse trollhyss. Bortsett från experimenten med sin bror så var han ju ett mycket snällt troll och experimenten förklarade han att de utfördes ju i all välmening.

Bror Klumpeduns och Järlåsatrollet spände en gammal wire mellan största trädet vid grottan och största trädet vid vår bostad. Jag virrade på huvudet och undrade vad dom skulle ha den till. ”För att snabbt ta oss mellan grottan och ert hus och så kan du och Don Felipe också använda er av den.” ”Jag kan inte gå på slak lina, dessutom är det fult och misspryder hela skogen, så den får ni plocka ner igen.” Järlåsatrollet blev lite besviken, men sedan sken han upp och sa ”Vi ska bara göra en sak innan vi tar ner den”. Fylld av undran, men med ett stänk av bävan stod Don Felipe och jag på altanen för att se vad som var i görningen. Efter en stund kom Järlåsatrollet springande med en enorm säck på raka armar säkerligen fem m3 stor och med ett innehåll som stank över hela Järlåsa, trots att säcken såg ut att vara väl försluten. Bror Klumpeduns stod redo vid wiren och spände den som en slangbåge med den gigantiska avfallssäcken placerad i centrum. Klumpeduns backade ända till Ribbingebäck, det knakade våldsamt, som högljudd protest från träden. Slutligen svischar wiren till och säcken med det illaluktande innehållet passerar ett hundratal meter över vårt hus.

På kvällsnyheterna meddelade en nyhetsuppläsare med ett något roat leende på läpparna, att drygt två ton svingödsel slagit ned som en projektil från himmeln i Sverigedemokraternas Stockholmskansli. Björn Söder aviserade två timmar senare att han lämnar uppdraget som andre vice talman med omedelbar verkan.

Wiren plockades ner och lugnet i Järlåsaskogen var för tillfället återställt. Trollbröderna la sin energi mer åt att samla ved och röja skog, än att hitta på trollhyss.

Nils Mohlin

©2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar