Bloggportalen statistik

fredag 16 maj 2014

Svensson på bröllop


Svensson läser det gulpläterade inbjudningskortet med sirliga bokstäver. ”Ni inbjudes att närvara vid vigseln mellan Britta Karlsson och Anton Svensson i Brännkyrka Kyrka lördagen den 14 juni med efterföljande middag i församlingshuset. Klädsel kavaj. OSA den 20 maj.” - ”Va fan är detta, farbror Anton är ju över åttio, går som en kratta, dricker som en borstbindare och har hemtjänst – Skall gubbjäveln gifta sig?”
Svensson ringer mamma, som förklarar att Anton skall gifta sig med sitt hembiträde. - ”Någon av hemtjänstpersonalen menar du, farbror Anton har aldrig haft något hembiträde” - ”Jodå och med de anor som finns på din pappas sida och ett stiligt före detta hembiträde blir det ett perfekt par” säger mamma - ”Vadå för anor, farsan hade väl inga anor” - ”Han kom från en fin familj och hade en bra tjänst som statsanställd” - ”Fin familj? Farfar jobbade på sågverket och satt inne ett par år för hembränning. Farsan var spärrvakt i fyrtio år och fick hemorrojder som han babblade om stup i kvarten.” - ”Var nu inte så negativ utan se till och tacka ja och ta din snygga kostym på dig”.
Den stora dagen plockar Svensson fram sin kostym och försöker hjälpligt gnugga bort några fläckar. Att kostymens bäst före datum är passerat inser Svensson när han tar på den och så väl byxor som kavaj envisas med att vara allt för trånga. Svensson ställer sig framför spegeln tar en djupinandning, så att magen förflyttas något över midjehöjd, knäpper byxorna med uppbådande av alla krafter. Andas ut varpå byxknappen tjongar i spegeln med en oroväckande smäll.
Svensson kommer till kyrkan blossande röd i kostym som spänner överallt där den inte skall spänna. Mamma mumlar irriterat - ”Du kunde väl köpt en ny kostym, när vi är bjudna på ett så ståtligt bröllop. Du ser ut som en illa stoppad fläskkorv, helt enkelt förfärligt.” - ”Vad är det du har på huvudet, ett fågelbo placerat i en rabatt med fjäder” undrade Svensson med en blick på skapelsen- ”Den är köpt på NK och designad av ett stort modehus!” - ”Designern måste ha starr”, konstaterade Svensson.
Långt fram till vänster skall vi sitta” bestämde mamma.
Väldigt va de dröjer” sa mamma som iakttog orolig vaktmästare och präst.” - ”Han är säkert redan bränd, men det passar ju bra i Brännkyrka kyrka” sa uttråkad Svensson. Mamma nonchalerade kommentaren.
Långt om länge kommer Anton med sin tillkommande ungefär dubbelt så stor som Anton själv, på alla håll. Svensson börjar till allas bestörtning skratta under ingångsmusiken. - ”En drake och en skinntorr gubbjävel”. Kantorn ökar anslaget på orgeln för att dämpa sorlet och oron i kyrkan.
Efter diverse upprepningar, felsägningar och frågor från Anton Svensson - ”Om möjligen ångervecka ingick, om han kunde träffa andra fruntimmer och om draken kunde gå på bolaget åt honom.”
Anton Svensson var gift för sjätte gången.
Tänk om han dör av ansträngningarna här i kyrkan” sa mamma. - ”Så praktiskt, vi är ju redan i kyrkan och kan begrava gubbfan.” sa Svensson.

Nils Mohlin
copyright 2014


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar