Bloggportalen statistik

söndag 29 juni 2014

Fler barnbarn


Fler barnbarn

 

Gracielas äldsta dotter väntar sitt fjärde barn och enligt ultraljud och alla undersökningar, skall det bli en liten flicka. Naturligtvis samlas familjen så att alla skall kunna ta del av nyheten. Syskonen Emilia 5 år, Elias snart 7 år och storebror Albin snart 9 år, alla uppväxta på skånska Österlen har anammat den karaktäristiska breda skånska dialekten.

Mamma berättar för barnen att de skall få en lillasyster, lille Elias som tycker sig ha mer än tillräckligt av bekymmer med Emilia. Tittar storögt, tar sig för pannan och utbrister.

  • Aaa naj, inte en sån te, kan vi inte lämna tebaks henne.

 

Albin hälsar på oss i Stockholm och är mycket undrande över varför vi kastar nycklar från balkongen så snart vi får besök. Jag förklarar att eftersom vi inte har någon portkod, så brukar vi stoppa nycklarna i en gammal strumpa och sen slänger vi ner dem. Praktiskt tyckte Albin, som ville slänga ner dem nästa gång det blev aktuellt. Mamma och moster hade varit i centrum och handlat och ringer när de står nedanför balkongen och vill ha nycklarna. Albin stegar iväg, hämtar nycklar, stoppar dem omsorgsfullt i strumpan och slänger ner dem. Han vänder sig om för att gå in igen, men ångrar sig efter några steg och går fram till räcket för att förtydliga det hela.

 - Dom ligger i hosan!  (Skånskt ord för strumpa)

 

Elias besökte oss en sommar när han var knappt fem år. Vi hade varit och handlat och Elias van vid skånska slätten tog av sig skorna och gick barfota. Kvar på trottoarerna låg singel efter vinterns halkbekämpning och det där noterade Elias med en grimas och sa.

  • Här är knudor i marken.

Sagt med ungefär samma auktoritet som när en skånsk lantbrukare konstaterar att tjälen inte gått ur marken.
copyright Nils Mohlin 2014

1 kommentar:

  1. Nej, hvor sødt! Håber, at lille Elias forliger sig med skæbnen ...

    SvaraRadera