Bloggportalen statistik

tisdag 10 december 2013

Laga mat i TV




 
Laga mat kan förvisso vara både kul och spännande ibland, om det inte handlar om den vardagliga kosten under veckan. Av någon anledning finner jag den förödande tråkig att tillaga. Rutinmässigt tillkommen för att mätta hungriga magar. Nej man skall kunna få ta ut svängarna lite, vilket oftast inträffar under veckosluten.

Allt emellanåt lyckas jag få in en fullträff och tillåts jag då också att lägga upp rätterna på ett för ögat tilltalande sätt, så trivs jag verkligen.

Någon hade tydligen tilltalats av mina amatöristiska konster vid grytorna, en dag ringde de från TV4 och ville ha mig med i ”halv 8 hos mig”. Ett par stycken från inspelningsbolaget kom hem för att göra en intervju, vilken slutade med att min fru Graciela och jag skulle vara med i parveckan. Programmet skulle sändas i november 2011, med inspelning 20 -23 juni samma år.

Fyra halvtimmeslånga program, som i realiteten kanske inte var mer än 22 – 23 minuter, sedan reklamen var bortklippt. Kan ju inte vara så konstigt, tänkte jag. - Gud så fel jag hade!

Graciela och jag skulle vara första värdparet och på måndagen kom inspelningsteamet tidig morgon. Riggade upp utrustning, drog kablar, monterade strålkastare, möblerade om och gud vet vad. Först en gemensam intervju, därefter filmades Graciela när hon ägnade sig åt att sy och jag vid staffliet med palett och målarkläder. Inköpen av alla ingredienser i Hötorgshallen skulle naturligtvis också dokumenteras. Klockan 14 gick startskottet för matlagning. - Viktigt, alla skulle ju ha samma tid på sig och det sas att gästerna skulle komma klockan 17. Halvtimmen innan gästerna dök upp fick vi en stund för dusch och klädbyte.

Helt plötsligt hade inspelningsteamet utökats och vårt hem var i totalt kaos sex gäster vi själva och ett inspelningsteam på drygt 12 personer. Ta sig fram och tillbaka mellan matbordet och köket var ett äventyr med dekorerade fat bland all inspelningsutrustning, både Graciela och jag klarade det med lite tur. Till en måltid hör att man skall konversera och ha trevligt, våra gäster var helt okända för oss, men både Graciela och jag gjorde tappra försök. Vad vi sa var förmodligen av rent allmän karaktär, men var gång jag sagt något avbröt inspelningsledaren och sa ”Kan du ta om det där en gång till”. Vadå? Vad sa jag? En måltid som kanske borde tagit en dryg timma höll på i mellan fem och sex timmar. Vackert arrangerade rätter var ganska ledsna och tilltufsade när de väl skulle serveras, men väl på TV så det ju ganska hyfsat ut. Gästerna skulle intervjuas och vi skulle intervjuas. Klockan halv tre på natten var vår värdkväll över. - Närmare tjugo timmar som inte blev mer än kanske 22 minuter. När vi själva skulle vara gäster hämtades vi klockan 14 och blev hemkörda på morgonkvisten. Finalkvällen den 23 juni kände vi oss extra pressade, påföljande morgon klockan sju skulle vi åka till Spanien och inget var packat. Vi var hemma klockan 5.30, stoppade ner det nödvändigaste i ett par väskor och gav oss iväg. Vi sov hela resan.

Matprogram i TV har för mig, efter Gracielas och mitt äventyr förlorat en del av sin charm.



Menyn undrar ni kanske över?



Förrätt:

El paleta del artista


En röra av majonnäs, creme fraiche, hackade hårdkokta ägg, hackade räkor, smaksätts med finhackad rödlök, dill och riven brännvinsost. Läggs på en toast av kavring och serveras med avokado, citron, rom, räkor och en bit lax på ett för öga och gom tilltalande sätt.



Varmrätt:

Tallanines del Rio


Färsk pasta med salsa på oxfilé, uruguayansk chorizo och oxfärs med lök, vitlök, chilisås, tomatpuré, krossade tomater, basilika, lagerblad. Dekoreras med riven parmesanost, basilikablad och färska tomater med olivolja.

Dessert:

Delicias de los sabaleros


Plantillas doppade i hemlagad dulce dé leche. Serveras med päronskivor i sockerlag, Färska fikon gratinerade med mögelost och honung. Dekoreras med citronmeliss och serveras med päroncognac och grädde.

Kanske lite för mycket mat? Vi kom på en tredje placering.

copyright Nils Mohlin



















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar