Allt
emellanåt lyckas jag få in en fullträff och tillåts jag då också
att lägga upp rätterna på ett för ögat tilltalande sätt, så
trivs jag verkligen.
Någon
hade tydligen tilltalats av mina amatöristiska konster vid grytorna,
en dag ringde de från TV4 och ville ha mig med i ”halv 8 hos mig”.
Ett par stycken från inspelningsbolaget kom hem för att göra en
intervju, vilken slutade med att min fru Graciela och jag skulle vara
med i parveckan. Programmet skulle sändas i november 2011, med
inspelning 20 -23 juni samma år.
Fyra
halvtimmeslånga program, som i realiteten kanske inte var mer än 22
– 23 minuter, sedan reklamen var bortklippt. Kan ju inte vara så
konstigt, tänkte jag. - Gud så fel jag hade!
Graciela
och jag skulle vara första värdparet och på måndagen kom
inspelningsteamet tidig morgon. Riggade upp utrustning, drog kablar,
monterade strålkastare, möblerade om och gud vet vad. Först en
gemensam intervju, därefter filmades Graciela när hon ägnade sig
åt att sy och jag vid staffliet med palett och målarkläder.
Inköpen av alla ingredienser i Hötorgshallen skulle naturligtvis
också dokumenteras. Klockan 14 gick startskottet för matlagning. -
Viktigt, alla skulle ju ha samma tid på sig och det sas att
gästerna skulle komma klockan 17. Halvtimmen innan gästerna dök
upp fick vi en stund för dusch och klädbyte.
Helt
plötsligt hade inspelningsteamet utökats och vårt hem var i totalt
kaos sex gäster vi själva och ett inspelningsteam på drygt 12
personer. Ta sig fram och tillbaka mellan matbordet och köket var
ett äventyr med dekorerade fat bland all inspelningsutrustning, både
Graciela och jag klarade det med lite tur. Till en måltid hör att
man skall konversera och ha trevligt, våra gäster var helt okända
för oss, men både Graciela och jag gjorde tappra försök. Vad vi
sa var förmodligen av rent allmän karaktär, men var gång jag sagt
något avbröt inspelningsledaren och sa ”Kan du ta om det där en
gång till”. Vadå? Vad sa jag? En måltid som kanske borde tagit
en dryg timma höll på i mellan fem och sex timmar. Vackert
arrangerade rätter var ganska ledsna och tilltufsade när de väl
skulle serveras, men väl på TV så det ju ganska hyfsat ut.
Gästerna skulle intervjuas och vi skulle intervjuas. Klockan halv
tre på natten var vår värdkväll över. - Närmare tjugo timmar
som inte blev mer än kanske 22 minuter. När vi själva skulle vara
gäster hämtades vi klockan 14 och blev hemkörda på morgonkvisten.
Finalkvällen den 23 juni kände vi oss extra pressade, påföljande
morgon klockan sju skulle vi åka till Spanien och inget var packat.
Vi var hemma klockan 5.30, stoppade ner det nödvändigaste i ett par
väskor och gav oss iväg. Vi sov hela resan.
Matprogram
i TV har för mig, efter Gracielas och mitt äventyr förlorat en del
av sin charm.
Menyn
undrar ni kanske över?
Förrätt:
El paleta del artista
En röra av majonnäs, creme fraiche, hackade hårdkokta ägg, hackade räkor, smaksätts med finhackad rödlök, dill och riven brännvinsost. Läggs på en toast av kavring och serveras med avokado, citron, rom, räkor och en bit lax på ett för öga och gom tilltalande sätt.
Varmrätt:
Tallanines del Rio
Färsk pasta med salsa på oxfilé, uruguayansk chorizo och oxfärs med lök, vitlök, chilisås, tomatpuré, krossade tomater, basilika, lagerblad. Dekoreras med riven parmesanost, basilikablad och färska tomater med olivolja.
Dessert:
Delicias de los sabaleros
Plantillas doppade i hemlagad dulce dé leche. Serveras med päronskivor i sockerlag, Färska fikon gratinerade med mögelost och honung. Dekoreras med citronmeliss och serveras med päroncognac och grädde.
Kanske lite för mycket
mat? Vi kom på en tredje placering.
copyright Nils Mohlin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar