Bloggportalen statistik

tisdag 23 april 2019

Ystad Allehanda 2019-04-18


Artikel från Ystad Allehanda 2019-04-18 av Pia Rockström och fotograf var Sprisse Nilsson.


Som pensionär gäller det att vara aktiv och hålla huvudet igång. Efter den devisen lever Nils Mohlin i Kivik. Det går inte en dag utan att han lär sig något nytt. Lagom till 75-årsdagen färdigställer han sin femte bok.
Casa del Mar står det utanför Nils Mohlins hus i Kivik. Havshuset. I Spanien har han sitt andra näste och det heter kort och gott Casa del Mohlin. Det är mot Spanien och livet i spanska Los Alcázares han sneglar allt mer. För tio år sedan träffade han kärleken i Graciela som kommer från Uruguay. En åldersskillnad på tjugo år gör att även om Nils har avslutat sitt arbetsliv är Graciela fortfarande anställd. 
– Jag bodde på Limhamn då och hon hade läst en krönika jag skrivit och hörde av sig till mig och bad mig utveckla det jag skrivit, berättar Nils om deras första möte.
Några veckor senare träffades de och bara någon månad senare hade de förlovat sig.
– Året därpå, i juni, gifte vi oss.
    Genom Graciellas arbete flyttade paret sedan till Stockholm och bodde där några år innan de åter sökte sig till Skåne 2016 då Graciela fick sin nuvarande tjänst som chef för den centrala hemtjänsten i Simrishamn.
    – Jag har haft dragning åt Österlen i alla år. Hit har jag åkt för att måla många gånger, säger Nils.
    Han är ingenjör men också konstnär och författare. Skrivandets ådra kommer från fadern Stig Mohlin som var journalist på Skånska Dagbladet i 40 år, på 1950-talet var han tidningens chefredaktör. Nils minns hur han 1958 fick följa med fadern på en reportageresa i Tyskland och träffa såväl dåvarande förbundskanslern Konrad Adenauer och hans efterträdare Willy Brandt.
    Journalistyrket tog han inte så starkt intryck av, det var inget som lockade, snarare tvärtom.
    – Far satt ofta hemma och skrev på nätterna med lämning mitt i natten. 
    Modern och hemmafrun Marta var sträng. När Nils tänker tillbaka på sin barndom så är det mormodern Selma han har de finaste minnena av. 
    – Hon var en fantastisk människa. God, snäll och stark.
    Den släkting han anser sig mest lik är just Selma.
    – Jag har samma lugn och behärskning. För en av de första lönerna jag fick köpte jag whisky till min mormor.
    Morfar Olof var den som fick Nils intresserad av att teckna.
    I gymnasiet var Nils så skoltrött att han sökte och fick jobb som snickarlärling och hoppade av skolan. Med företagets hjälp fick han ändå en studentexamen så småningom via Hermods.
    – Jag läste till ingenjör kvällstid och jobbade som snickare dagtid. 
    Efter ett år på KTH återvände Nils till samma bygge, 22 år gammal blev han chef med 100 man under sig.
    "Jag var landets yngsta ansvarige arbetschef för mina tidigare kollegor, gubbar i 50-60-årsåldern.”
    – Jag var landets yngsta ansvarige arbetschef för mina tidigare kollegor, gubbar i 50-60-årsåldern.
    Nils löste situationen genom att samla sina kollegor och diskutera med dem inför olika beslut. I dealen han haft med sin chef ingick att företaget betalade hans utbildning men att Nils sedan inte fick lämna sin arbetsplats. Därför stannade han till 1979 då hans chef avled. Efter några år på MKB startade han sedan eget 1984. I sin firma har han bland annat arbetat i trettio år med tvistemål i byggfrågor.
    För sju år sedan köpte Nils och Graciela huset i Spanien dit de åker så ofta de kan. Under vistelsen i Los Alcázares får han inte minst många idéer till sitt skrivande. 
    – Vi åker ner igen till midsommar, säger Nils. Människor har ett annat förhållningssätt till livet där. De är vänliga, hjälpsamma och saker som prestige och status existerar inte.
    Nils Mohlin är autodidakt konstnär, skribent och författare, född på gamla öster i Malmö. Sedan tre år är han Kiviksbo.

    Nils har en son, Fredrik, som bor i Malmö, Graciella har fyra barn.
    – Snart har vi tolv barnbarn tillsammans, säger Nils. Vi är bägge väldigt ambitiösa, vi vill göra mycket, är presterande människor med ett stort intresse för kultur.
    Sin kreativa ådra använder Nils till att måla och skriva. Han har målat mycket natur men med åren har hans konstverk blivit mer abstrakta. Under åren har det blivit en hel del utställningar. Garaget är idag inrett som galleri och ateljén finns på nedre botten i bostadshuset. 
    – Jag har ett behov av att uttrycka mig, antingen i ord eller bild. 
    Sedan han blev pensionär har han hunnit skriva fyra böcker, flera av dem thrillers liksom det nuvarande manuset som utspelar sig i Kivik med omnejd. Två kapitel återstår innan Nils ska kontakta förlag. 
    Möten ger förstås också inspiration till vidare skrivande. En annorlunda erfarenhet Nils fått av samhället är genom ett uppdrag han haft under fem års tid då han hjälpt polisen med att ta hand om lik i skilda situationer, som vid självmord och mord. 
    – Det är verkligen samhällets baksida man får se. I sådana lägen hjälper det inte att vara macho, man måste vara ödmjuk för att klara det.
    Efter fem år har Nils avsagt sig uppdraget då det blev för tungt rent fysiskt. I dag vidgar han istället sin bild av världen genom att vara förvaltare åt fyra personer som han besöker en gång i veckan. 
    – Jag gillar kontakten med människor, alla slags möten är spännande.
    När Nils fyllde 71 år fick han en dvärgschnauzer i present av Graciella. Don Felipe.
    – Han är min assistent, han är med mig i allt jag gör. 
    För tillfället håller husse på att bygga utedäck i trädgården och Don Felipe är med som hantlangare.
    För två år sedan fick Nils uppdraget att göra fyra väggmålningar på Galaxen i Simrishamn. Han har haft en del ledande roller i olika konstprojekt. 2007 var han med och startade Konstgruppen Krut i Malmö och var dess ordförande tills flyttlasset gick norrut. Väl i Stockholm tog han initiativet till ”Konst i Kungsträdgården” numera kallad för ”Nils Mohlins Konstpromenad” där ett 50-tal noga utvalda utställare visar sin konst. Nils har länge gått med tankarna om att ordna ett liknande arrangemang på Österlen.
    – Jag vill ta ut konsten bland folket. Många har aldrig gått på vernissage. Det blev jättepopulärt i Stockholm med deltagande konstnärer från hela landet. Det skulle absolut finnas utrymme för något liknande här nere.


    Fyller: 75 år 21 april.
    Bor: Sedan tre år i Kivik.
    Familj: Hustrun Graciela. Sonen Fredrik, Malmö och Gracielas fyra barn och snart tolv barnbarn tillsammans.
    Aktuellt: Firar födelsedagen lite senare, gemensamt med Graciela som fyller 55 år i maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar